Magyar kígyókutató lett a National Geographic egyik felfedező ösztöndíjasa

Vágólapra másolva!
Egy magyar kutatót is választott 2010-es ösztöndíjasai közé az amerikai National Geographic Society tudományos szervezet. Takács Zoltán elsősorban mérgeskígyókkal foglalkozik, kutatóútjai során már 133 országban járt, és elképesztő kalandokban volt már része.
Vágólapra másolva!

Takács Zoltán már minden kontinensre eljutott. Expedícióira általában magányosan, egy hátizsákkal, egy fényképezőgéppel és egy szövetminták gyűjtésére alkalmas eszközzel indul. A legtávolabbi esőerdőkben, sivatagokban és korallzátonyokon kutat a veszélyes mérgeskígyók után, hogy méreg- és DNS-mintát gyűjtsön tőlük. Védték már katonák a kalózoktól a Fülöp-szigeteken, menekítették már ki a polgárháborús Laoszból helikopterrel, és túlélt 7 kígyómarást, valamint egy köpködő kobra támadását.

A jelenleg a Chicago Egyetemen dolgozó kutató gyógyszerésznek tanult a budapesti Semmelweis Egyetemen és a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen (UCLA), majd doktori fokozatát a Columbia Egyetemen szerezte meg. Egyetemi tanulmányait követően több, a kígyóméreg gyógyászatban történő használatára irányuló kutatásban vett részt, és ő indította el az első kígyókkal foglalkozó, herpetológia kurzust a Columbia Egyetemen. Jelenleg elsősorban kobrákkal foglalkozik, azt kutatva, hogy miért nem ártalmas a mérgeskígyók számára a saját mérgük.

A National Geographic Emerging Explorers nevű programja olyan fiatal, tehetséges felfedezők, kutatók, fényképészek támogatására jött létre, akik már bebizonyították, hogy milyen kiemelkedő személyiségek szakmájukban. Az ösztöndíjra jelentkezni nem lehet, a kiválasztott kutatók egy csoportja tesz javaslatot a National Geographic-nek, és a nyertesek csak a nyilvános eredményhirdetéskor értesülnek arról, hogy jelöltek voltak. Az ösztöndíj értéke 10 000 amerikai dollár (körülbelül 2,2 millió forint).

A kutatót hamarosan egy részletesebb írásunkban is bemutatjuk.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről