A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Első alkalommal sikerült hatékony HIV-ellenes gélt kifejleszteni

Vágólapra másolva!
A világon első alkalommal számoltak be olyan, a vaginában alkalmazandó HIV-ellenes gélről, amely képes meggátolni a vírussal történő fertőződést. A hatékony HIV-ellenes gélek kifejlesztése egészen mostanáig kudarcnak bizonyult, így az új eredmény valódi áttörésként értékelhető a területen.
Vágólapra másolva!

A HIV-ellenes gélekkel kapcsolatos legutolsó komoly hír egy olyan klinikai teszt teljes kudarca volt, amelynek kipróbálása már a harmadik, vagyis a legutolsó fázisban tartott. Az itt kipróbált gél ugyan biztonságos volt, a HIV-fertőzés hatékony megelőzésére azonban nem bizonyult alkalmasnak. Most fordult a kocka: dél-afrikai kutatók végre valódi sikerről számolhatnak be, hiszen első alkalommal sikerült a HIV terjedését hatékonyan gátló vaginális gélt kifejleszteniük.

A klinikai vizsgálatokban közel 900 dél-afrikai nő vett részt: azoknál, akik kaptak a HIV-ellenes hatóanyagot tartalmazó gélből, 39%-kal csökkent a vírussal történő fertőződés esélye azokhoz képest, akiknek hatóanyag nélküli gélt adtak - írja a Science hírportálja.

"Első alkalommal fordul elő, hogy egy átfogó klinikai vizsgálat során hatékonynak bizonyuljon egy olyan beavatkozás, amely a HIV-1 vírus terjedését gátolja. Most végre teljesen egyértelmű eredményekről van szó: a gél népességszintű védelmet kínálhat azokon a területeken, ahol a legmagasabb az AIDS-ben történő megbetegedés esélye" - mondta John Moore, a New York-i Weill Cornell Medical College kutatója.

A HIV, illetve az AIDS elleni védekezés leghatékonyabb módja egyébként egy megelőző védőoltás kifejlesztése lenne. Amíg azonban ez nem áll rendelkezésre, addig fontos szerep juthat a megelőzés más eszközeinek is, köztük a most sikerrel tesztelt HIV-ellenes gélnek. A fejlődő országokban sok férfi elutasítja az óvszer használatát - a kutatók elsősorban emiatt igyekeznek bővíteni azokat a védekezési lehetőségeket, amelyeket a nők saját maguk is alkalmazhatnának.

A mikroorganizmusok elölésére képes mikrobicidek krémek vagy habok formájában, a szexuális aktust megelőzően juttathatóak a hüvelybe. A gél hatóanyagai itt akadályozzák meg, hogy a vírus megtámadja a sérülékeny sejteket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!