Hatalmas holdsarló a Poszeidon templom felett

Vágólapra másolva!
Az év első hajnalán készült ez a látványos fotó Görögországban. A felvételen egy ókori templom romjai láthatók, felettük pedig  a fogyatkozó és keskeny holdsarló függ az égen.
Vágólapra másolva!

A görög Szunion-fok szikláin található a Poszeidon templom, amelyet időszámításunk előtt az ötödik században emeltek. Ma már csak néhány oszlopa áll az eredeti helyén, de így is lenyűgöző. Az idei év legelső hajnalán, 2011. január elsején készült az alábbi fotó, amely a templom romjai felett a keskeny, fogyatkozó holdsarlót mutatja.

A látványos műemlék kedvelt fotózási célpont, de általában az itteni híres naplementét szeretnék lencsevégre kapni. Nemrég a teleholdat is megörökítették egy szép képen a templom felett, mint arttól korábbi cikkünkben beszámoltunk (az a felvétel bekerült 2010 legjobb asztrofotói közé).

Forrás: Elias Chasiotis
A fogyatkozó Hold keskeny sarlója a Poszeidon templom felett. A kép nagyméretű változatának letöltése (Elias Chasiotis)

A képen szokatlanul nagynak látszik a Hold. Hasonló jelenséget szabad szemmel is megfigyelhetünk, amit egy optikai illúzió okoz. Mivel a látóhatárhoz közel akadnak olyan tereptárgyak, amelyekhez az égitesteket hasonlíthatjuk, a horizont közelében nagyobbnak is látjuk őket. A fotós itt más "trükköt" is használt - távolról, teleobjektívvel fényképezte a célpontot. Ezen a Hold (mivel kiterjedt és messzi égitest) nagyméretűnek látszott, míg a közeli és kisebb templom sokkal többet veszített látszó méretéből.

Ajánlat:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről