Különleges sebtapasz segíthet a szívinfarktus után

Vágólapra másolva!
Szívinfarktus esetén elhalnak az érintett területen lévő izom- és idegsejtek. Az elhalt részt sebészi úton sem lehet pótolni vagy meggyógyítani. Amerikai és indiai kutatók azonban biztató új eredményeket tettek közzé: speciális nanoszerkezettel sikerült regenerálódásra bírni a szívsejteket.
Vágólapra másolva!

A Brown Egyetem és a kanpuri Indiai Műszaki Egyetem kutatóinak sikerült a szívroham miatt károsodott szív regenerálódására alkalmas nanotechnológiai eljárást kidolgozniuk. Az eljárás laboratóriumi körülmények között hatékonynak bizonyult az elpusztult szívizomsejtek és idegsejtek pótlásának elősegítésére.

"Az egész ötlet azon alapul, hogy betegyünk valamit a károsodott szövethez, amely segíti annak regenerálódását" - mondja David Stout, az Acta Biomaterialia szakfolyóiratban megjelent cikk vezető szerzője.

A kutatók szén-nanoszálak és egy különleges polimer "ragasztó" felhasználásával állványszerű szerkezetet építettek. A 60-200 nanométeres spirál alakú szénszálakat azért választották kiindulási alapul, mert jó elektromos vezetők, így alkalmasak megteremteni a szív működéséhez nélkülözhetetlen elektromos összeköttetéseket. A kutatók egy 22 milliméter hosszú és 15 mikrométer (a mikrométer a milliméter ezredrésze) vastagságú hálót hoztak létre úgy, hogy egy polimer savval ragasztották össze a szénszálakat. Az egész úgy néz ki, mint egy fekete sebtapasz (lásd a képen).

Az így készült tapaszt üvegfelületre helyezték, és megvizsgálták, vajon segíti-e a tápoldatban lévő szívizomsejtek osztódását. A kísérletekből kiderült, hogy a tapaszt ötször olyan gyorsan nőtték be a szívizomsejtek, mint a csak polimerből álló kontrollmintát. Öt nap elteltével a felületen mért sejtsűrűség hatszor nagyobb volt, mint a kontrollfelületen növő sejteké. A tapasz megduplázta az idegsejtek regenerálódási sebességét is.

Ha a módszer a gyakorlatban is beválik, akkor sok millió embernek javíthatja az életminőségét. 2009-ben csupán az Egyesült Államokban 785 000 ember kapott újabb szívinfarktust azért, mert a korábbi infarktusából visszamaradt hegesedés meggyengítette a szívizmát. Az Amerikai Szívtársaság adatai szerint a szívrohamon átesett nők harmada és a férfiak ötöde kap újabb szívinfarktust az első rohamot követő hat évben.

Magyarok és nanotechnológia

A "nano" görög eredetű szó, jelentése törpe. 1 nanométer = 10-9 méter, azaz a nanométer a méter egymilliárdod része. A nanotechnológia olyan eljárásokkal dolgozik, melyeknek segítségével ilyen apró objektumokat lehet előállítani. A nanotechnológia legfontosabb vívmánya, hogy általa képesek vagyunk az anyagot lényegében atomonként, molekulánként összerakni, s ilyen módon különleges tulajdonságú anyagokat tudunk előállítani: megkarcolhatatlan autófestéket, szabályozható fényáteresztésű napszemüveget, antibakteriáis hatású csempefugát stb. Néhány hazai eredmény:

Kutyákon tesztelik az új magyar csípőprotézist

Jól vizsgázott az új, magyar fejlesztésű nanofertőtlenítőszer

Magyar kutatók új módszere ételmérgezések ellen



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről