Hiba miatt a Föld mellett ragadt az új orosz Mars-szonda

phobos grunt
Vágólapra másolva!
Sikeresen Föld körüli pályára állt, de onnan nem indult el a Mars felé a kedden felbocsátott orosz Phobos-Grunt-űrszonda. Az irányítóknak három napjuk van a probléma megoldására.
Vágólapra másolva!

Az orosz Phobos-Grunt lenne az első űreszköz, amely a Mars egyik holdjáról, a Phobosról mintát hozna a Földre. A szerencsétlenül járt (az indításkor leuhant) Mars96 űrszonda után most először indított küldetést a vörös bolygó felé Oroszország.

A Phobos-Gruntot egy Zenit 3F jelű hordozórakéta indította november 7-én, hazai idő szerint 21.16-kor Bajkonurból. Az orosz egységgel együtt indult a kínai Jinghuo-1 jelű szonda is, a két űreszköz csak a Mars elérésekor válna külön egymástól. A kínai szonda a Mars körüli pályán vizsgálná a bolygó környezetét.

Forrás: [origo]
A Phobos-Grunt-űrszonda szerkezete

A start után azonban probléma lépett fel, a Phobos-Grunt ugyanis nem kapcsolta be azt a hajtóművét, amelynek segítéségével a Mars felé indult volna. Valamilyen irányítástechnikai hibára gyanakodnak a mérnökök, de egyelőre nem tudják pontosan, mi okozta a problémát. Mivel az üzemanyag a fedélzeten van, ha három napon belül el tud indulni az egység, még sikerese lehet a küldetés - de ezt követően lemerülnek az akkumulátorai és többet nem reagál a földi parancsokra.


Kisfilm a küldetésről

Az űrszonda 2012 szeptemberében érkezne meg a Marshoz, majd 2013 februárjában szállna le az apró Phobos holdra. Ha minden a tervek szerint alakul, 2014-ben érkezik vissza a minta a Földre. A mintagyűjtő tartályban extrém viszonyoknak ellenálló földi mikrobák is vannak, amelyek túlélését is megvizsgálhatnák a hosszú űrutazás után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!