Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet

Vágólapra másolva!
Szerda reggel egy több mint négy kilométer hosszú és két kilométer széles, földimogyoró formájú kisbolygó száguld el a Föld mellett. Az aszteroida nem jelent veszélyt bolygónkra.
Vágólapra másolva!

A Space.com űrkutatási hírportál beszámolója szerint a 4179 Toutatis katalógusjelű aszteroida szerdán 5 óra 40 perckor száguld majd el bolygónk mellett. A 4,46 kilométer hosszú, és 2,4 kilométer széles aszteroida a legnagyobb kisbolygók egyike, amelyek valaha megközelítették a Földet. A földimogyoróra emlékeztető aszteroidát 1934-ben észlelték először, de hivatalosan 1989. január 4-én fedezték fel, a 4179 Toutatis négyévente tér vissza a Föld közelébe. Az égitest megjelenése nem jelent veszélyt bolygónk számára, mivel legfeljebb hétmillió kilométeres távolságban - ez a Föld és a Hold távolságának tizennyolcszorosa - fogja megközelíteni a Földet.

Ez a távolság azonban már elég közelséget biztosít a kisbolygó megfigyeléséhez. A Slooh Space Camera weboldalán kanári-szigeteki és arizonai távcsövek segítségével valós időben bárki nyomon követheti az aszteroida útját az interneten keresztül. A Kanári-szigeteken lévő obszervatórium közép-európai idő szerint kedd este hétkor kezdi meg a megfigyeléseket. A közvetítés" szerdán hajnali kettőkor kezdődik, amelyet az arizonai teleszkóp segítségével élvezhetnek az érdeklődők angol nyelvű szakértői kommentár mellett. Űrkutatási szakemberek meggyőződése szerint az aszteroida szerkezetének megismerésével Naprendszer kezdeteiről tudhatnak meg információkat.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről