A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kísérleti űrrepülőgép készül leszállásra Kaliforniában

x-37b
Vágólapra másolva!
Leszállásra készül az amerikai légierő kísérleti űrrepülőgépe, az X-37B - rossz nyelvek szerint valódi küldetése fegyverteszt vagy kémkedés volt.
Vágólapra másolva!

Az űrsiklókra emlékeztető, de annál kisebb, pilóta nélküli járművet két évvel ezelőtt bocsátották fel a floridai Cape Canaveralből. A légierő akkori tájékoztatása szerint a többször felhasználható gép küldetése - amelynek pontos célját nem nevezték meg - kilenc hónapig tartott. A légierő most közölte, hogy harmadik alkalommal készül az X-37B fogadására.

Az X-37B valódi küldetését homály fedi Forrás: NASA/MSFC

"A programban tesztelt technológiák közé tartoznak a többi között a magas szintű irányítás, a navigáció és vezérlés, a termikus védelmi rendszerek, a repülőelektronika, a magas hőmérsékletnek ellenálló szerkezetek és tömítések, az újrafelhasználható szigetelés, a könnyű elektromechanikus repülési rendszerek, az autonóm orbitális repülés, a (légkörbe való) visszatérés és leszállás" - olvasható a légierőnek az egyhuzamban 22 hónapig tesztelt űrrepülővel kapcsolatban kiadott hivatalos közleményében.

Találgatások szerint azonban az X-37B-n új kémműholdtechnikát és űrfegyvert is kipróbálhattak. Az űrrepülő előző, 2012. június 11-én véget ért küldetése 469 napig tartott.

Az amerikai légerőnek két ilyen típusú űrrepülője van. Közülük most az készül leszállni 671 nap után, amely a 2010 augusztusában történt felbocsátása után egyszer már töltött 224 napot Föld körüli pályán. A légierő szerint nem a mostani a gép utolsó missziója.

A Boeing repülőgépgyártó Phantom Works cége által megépített X-37B típusú űrrepülő csaknem 8,9 méter hosszú és 2,9 méter magas, szárnyainak fesztávolsága kevéssel több, mint 4,5 méter. Az 5,5 tonnás szerkezetet Atlas V-ös rakéta emeli a magasba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!