Ő lehet a világ első Mars-utazója - interjú Alyssa Carsonnal

Alyssa Carson címlapi
Vágólapra másolva!
Két hete írtunk egy amerikai kislányról, aki a legjobb úton halad afelé, hogy ott legyen az első űrhajóscsapatban, amely a Marsra utazik. Elküldtük kérdéseinket Alyssa Carsonnak, aki most válaszol az Origónak.
Vágólapra másolva!

A tizenhárom éves kamaszlány kisgyerekkorától arra készül, hogy eljut a Marsra, még akkor is, ha soha többé nem láthatja a Földet. A NASA fiatalok számára szervezett Space Campjeinek sokszoros veteránját édesapja segíti, hogy megvalósítsa terveit. Hogy valóban a jövő egyik első Mars-utazójával állunk-e szemben, az leghamarabb 2030 körül derül ki, azonban Alyssa már egy évtizede biztos benne, hogy ott lesz a csapattagok között.

Emlékszel bármire is abból, hogyan kezdődött a kapcsolatod a vörös bolygóval?

Egy gyerekműsorban elképzelték, milyen lenne a Marsra utazni, és úgy sejtjük (Alyssa és édesapja - a szerk.), akkor kezdhettem el érdeklődni a Mars iránt, azóta pedig mindent meg akartam tudni róla, amit csak lehet, és immár el is szeretnék jutni oda.

Tudsz más, hozzád hasonlóan fiatal, reménybeli űrhajósokról?

Azt hiszem, lehetnek még vagy öten, de nem tudom, hogy olyan sokat tesznek-e az ügy érdekében, mint én.

Ismersz olyan asztronautákat, akiket gyerekkoruktól erre képeztek, és valóban kijutottak az űrbe?

Sok űrhajós, akivel beszéltem, már 9 éves korában arról álmodott, hogy eljut az űrbe, és sikerült is nekik.

Mi a legfontosabb célja ezeknek a Space Campeknek?

Tanulunk az űrkutatás történetéről, kipróbálhatjuk azokat a szimulátorokat, amelyeket az asztronauták is használnak, és hasonló érdeklődésű emberek között lehetünk.

Forrás: Facebook/Nasa/Blueberry

Hogyan kerülhet be valaki egy Space Campbe?

Kezdetben bárki jöhet, majd különféle dolgokat kell tenni, hogy előreléphess a Space Academybe, majd az Advanced Space Academybe.

Téged hogyan vettek fel?

Tanulmányi eredményeim és vezetői képességeim miatt.

Hátráltatja a tanulmányaidat, hogy űrhajósnak készülsz?

Egyáltalán nem - gondoskodom róla, hogy a tanulmányaim segítsék a felkészülést.

Hagyományos iskolába jársz?

A Baton Rouge International School tanulója vagyok - ez egy különleges iskola, ahol négy nyelven tanuljuk a tantárgyakat.

A NASA ajánlott valamilyen külöleges képzést, gimnáziumi helyet?

Jövő nyáron részt veszek az International Space University képzésén.

Kaptál bármilyen ígéretet a NASA-tól, hogy felvesznek egy Mars-küldetés legénységébe?

Nem, folytatnom kell a megkezdett utat, hogy bebizonyítsam nekik: alkalmas vagyok erre. Ilyen előre nem tehetnek semmilyen ígéretet.

A BBC-nek adott interjúban édesapád azt mondta, “elterveztétek a következő húsz év menetét”. Mesélnél ezekről a tervekről?

Folytatom a felkészülést. Leteszem a búvár-, a pilóta- és az ejtőernyősvizsgát, 18 éves korom előtt nemzetközi érettségivel zárom a középiskolai tanulmányaimat, az egyetemi alapképzést Cambridge-ben, a mesterképzést pedig űrmérnöki tudományok terén a franciaországi International Space Academyn végzem el. Ezután részt veszek az MIT asztrobiológiai doktori iskolájában, majd belépek az űrhajóscsapatba, és megkezdem a felkészülést a Mars-utazásra.

Forrás: Facebook/Nasa/Blueberry

Milyen tudományos eredményeket vársz egy emberes Mars-küldetéstől, amelyek az emberiség számára elérhetetlenek az űrszondák és Mars-járók egy következő generációjával?

Ha emberek lesznek a Mars felszínén, sokkal gyorsabban tehetjük meg azt, amit a gépek végeznének. Egy ember egyetlen nap alatt meg tud tenni annyi mindent, amire egy Mars-járónak egy egész évre van szüksége.

Elgondolkodtál azon, hogy egy fiatal gondolkodásában és érzelmi életében 20 év hihetetlen változásokat hozhat?

Persze, édesapámmal rengeteget beszélgettünk erről, azonban az az álmom, hogy eljussak a Marsra, és nem hagyom, hogy ezt bárki vagy bármi elvegye tőlem.

Mi történik, ha beleszeretsz valakibe, és gyerekeket akartok?

Tudom, hogy ha el szeretnék jutni a Marsra, ez nem történhet meg.

A családod nagy valószínűséggel nem követhet a Marsra, és igen valóságos eshetőség, hogy soha többé nem térhetsz vissza a Földre. El tudsz képzelni bármit, ami miatt feladnád a Mars-utazást?

Nem, édesapámmal átbeszéltük mindezt, és én továbbra is menni akarok. A Mars-utazás jótéteményei az emberiség számára sokkal többet nyomnak a latban, minthogy én “normális” életet éljek.

Forrás: Facebook/Nasa/Blueberry

Azon is elgondolkodtál, hogy a távolság miatt még arra sem lesz lehetőséged, hogy valós időben kommunikálj a családoddal és a barátaiddal?

Igen, de videoüzeneteket küldhetünk egymásnak. Szokatlan lesz egy ideig, de később természetesnek tűnik majd.

Szerinted mi jelenti majd a legnagyobb nehézséget a Mars-utazás során, és ottlétetek alatt?

Remélhetőleg minden nehézségen felülkerekedünk, és rendben telik majd az utazás.

Végül, mit vinnél feltétlenül magaddal a Marsra?

Egy képet az édesapámról, pár kabalafigurát, amit tőle kaptam, és egy focilabdát, hogy elrúghassam, ahogy a Holdra leszállt asztronauták elütöttek egy golflabdát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!