A tompa, életlen kés valóságos átok, nem lehet vele pontosan vágni az alapanyagokat a konyhában, viszont az ujjunkat annál könnyebben. Egyszóval jóval veszélyesebb így az eszköz, mint tisztességesen megfenve. Néhány tippel segítünk a hobbiszakácsoknak.
Amint használja a kést, fokozatosan egyre egyenetlenebbé válik, elgörbül az éle, ami nyilvánvalóan megnehezíti a vágást. Az ilyen penge rendbehozása, kiegyengetése a fenés, és ezt ajánlott sűrűn megtenni, még mielőtt érezhetően használhatatlanná válna a penge. Amikor már a kés kicsorbult, vagy nagyon lekopott a penge, akkor már élezni kell.
Egy késboltban vagy a köszörűsnél rendszerint köszörűköveket használnak az élezésre. A motoros élezőgépben megfelelő szögben beállított kövek között húzzák át a kést, és precízen megélezik.
Aki már eljutott odáig, hogy megvásárolt egy jobb késkészletet, jó eséllyel fenőacélt is kapott a dobozban. A fenőacéllal éppen azt lehet csinálni, mint ami a neve: egyengetni a kés élét, de új élt ezzel az eszközzel nem lehet kialakítani.
A profik első számú tanácsa, hogy a kést rendszeresen fenni kell, mert különben csak fáradtságos munkával (vagy több pénzért) lehet megélezni. A második számú tanács az, hogy ne bűvészkedjen a levegőbe tartott késsel és a fenőacéllal úgy, mint a tévészakácsok, mert ők szinte biztosan sokkal többet gyakorolták ezt a műveletet, mint ön, tehát jóval nagyobb az esélyük rá, hogy nem teszik tönkre a pengét.
A megfelelő szög azért fontos, mert a mifelénk használatos kések pengéjét úgy alakítják ki, hogy mindkét oldaluk 20 fokos szöget zár be a függőlegessel. A megfelelő mozdulatsor könnyen megtanulható, és nagy kár sem éri a háztartást, ha egy olcsó késsel gyakorol.
A kávéscsészék, bögrék talpán, egy gyűrű alakú felületen rendszerint nincs máz, a kerámia jól kitapinthatóan érdes. Ha nincs kéznél fenőacél, ezen is át lehet húzni a kést – tanácsolja a Lifehacker blog –, bár azért nem érdemes rendszeresen így nyüstölni a drága pengéket.
A másik módszer az újságpapír. Fontos, hogy ne fényes, krétázott papírra nyomott magazint használjon, mert az a papír túl sima ehhez a művelethez. Simítsa ki az újságot, és finoman húzza végig rajta a pengét mindkét oldalon, majd mossa le.
Felfedezni, hogy milyen elképesztően érdekesen néznek ki a zöldségek-gyümölcsök keresztmetszetben. Carl Pendle brit fotós legutóbbi filmjében éppen ezt dokumentálta. Három napon át szeletelt, a vágott felületekről pedig egy-egy felvételt készített. Végül ezer képből vágta össze ezt a stop-motion videót.