Megalkották a legérzékenyebb hőmérőt

láz
Portrait of a young woman with fever, left hand on forehead, right hand holding a thermometer.
Vágólapra másolva!
A világ legérzékenyebb hőmérőjét építették meg növényi sejtekből svájci kutatók. A dohánysejtekből és szintetikus anyagból álló hibrid eszköz már akár több tíz centiméterről felismeri egy kéz hőjét - közölték a zürichi műegyetem, az ETH kutatói.
Vágólapra másolva!

Nem hajaz a lázmérőre

A Cyberholz nevű szenzor legalább százszor erősebben reagál, mint a meglévő legjobb szenzorok - közölte a kutatók egyike, Raffaele Di Giacomo posztdoktorandusz. A svájci találmány nem nagyon hasonlít hagyományos a lázmérőre, sokkal inkább egy elektronikus építőelemről van szó, amelynek vezetőképessége a hőmérséklettől függően változik.

A növények rendelkeznek azzal a rendkívüli képességgel, hogy már nagyon csekély hőmérséklet különbséget is észlelnek, és sejtjeik vezetőképességének megváltozásával reagálnak rá. A Chiara Daraio professzor vezette csapat ezt a képességet akarta átvinni egy élettelen, száraz anyagra, amely hőmérséklet érzékeny marad - részletezte az egyetem hétfőn késő este kiadott közleménye.
E cél elérése érdekében Raffaele Di Giacomo parányi szén nanocsövecskéket növesztett dohánynövények sejtjeibe, és ezek az elektromosságot vezető "karbon nanocsövek" hálózatot alkottak a sejtekben és azok körül. A kutató megszárította a keveréket, és egy szilárd, fához hasonló anyagot kapott, amelyet Cyberholznak nevezett el.

A találmányt más területeken is alkalmaznák a svájci kutatók Forrás: Photononstop/Self Images

A nanocsövek miatt az anyag vezeti az elektromosságot, méghozzá hasonlóan érzékenyen és hőmérsékletfüggően, mint az élő dohánynövénysejtek. A szenzor vezetőképessége közvetlenül függ attól, hogy mennyire van közel az érzékelendő meleg tárgyhoz - fejtették ki a kutatók a PNAS tudományos folyóiratban. Az eljárás kulcsmolekulája a sejtben lévő pektin, amely géllé kocsonyásodhat a hőmérséklettől függően. A gélben megtalálhatók kalcium- és magnéziumionok, vagyis elektromos töltésű részecskék is. Emelkedő hőmérsékletnél a gél puhább lesz és az ionok szabadabban mozoghatnak, így az anyag jobban vezeti az áramot.

A svájci kutatók szabadalmi védelmet kértek a szenzorra, amelyet a továbbiakban teljesen növényi sejtek nélkül, csak pektinből és ionokból akarnak előállítani. Az egyetemi közlemény szerint a találmányt sokféle területen lehet alkalmazni, például segíthet létrehozni "érintés nélküli érintőképernyőt", amelyet hőmérsékletszenzorok által észlelt kézmozdulatokkal lehetne irányítani, de elképzelhető, hogy olcsó hőképkamerák vagy éjjellátó készülékek előállítására is felhasználhatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!