A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Sikítva kommunikálnak egymással a bálnák

északi simabálna
Vágólapra másolva!
A New York-i Syracuse Egyetem kutatói azonosították az Atlanti-óceánban élő északi simabálnák hangját. Abban bíznak abban, hogy közelmúltbeli felfedezésük segíthet megvédeni ezt a veszélyeztetett fajt. 
Vágólapra másolva!

A kutatási projekt a veszélyeztetett északi simabálnákat (Eubalaena glacialis) tanulmányozta az arktikus vizeken. Ezúttal nem csupán a hangtónusukat figyelték meg, hanem a a bálnák által kibocsátott különböző hangok hosszát és frekvenciáját is megmérték.

A tanulmányt a 169. Acoustical Society of America ülésen fogják részletesen ismertetni.

Sikító és lövésszerű hangok

A bálnák számos különböző hívóhangot bocsátottak ki, köztük például olyat, amely egy elsütött fegyver hangjára, vagy éppen női sikolyra hasonlított. A kutatók külön elemezték a bálnák egymás közötti akusztikus kommunikációját. A széles skálán mozgó hangokkal az északi simabálnák a közelben lévő fajtársaiknak adnak jelzést. Mindkét nembeli egyedek, hímek és nőstények egyaránt hasonló hívóhangokat produkálták. A bálnák "énekét" korcsoportok szerint is vizsgálták a tengerbiológusok.

Az északi simabálna az egyik legveszélyeztetettebb faj, hozzávetőleg 450 egyed él Forrás: Wikimedia Commons

A kutatócsoport vezetői, Jessica McCordic és Susan Parks professzor több mint egy évtizede vizsgálnak hasonló, az északi simabálnáktól származó archivált akusztikai hangadatokat. A hanganyagot az állatokra rögzített tapadókorongos érzékelők segítségével gyűjtötték össze. McCordic állítása szerint nem tapasztalható jelentős változás a mostani és a korábban rögzített „hívások” frekvenciáiban, de azok időintervallumában számos szignifikáns eltérést tapasztaltak. A hangkibocsátás tartama egyedenként változik, így a rögzített hangok kiválóan alkalmasak egyedszintű azonosításra. Utóbbi felfedezés az állatok vándorlási útvonalának pontos feltérképezésében játszhat fontos szerepet.

A kutatók tizenhárom bálnánál egyedi hívójelzéseket figyeltek meg Forrás: Wikimedia Commons

A bálnák vonulásában mutatkozó törvényszerűségek feltárása komoly előrelépést jelenhet e súlyosan veszélyeztetett, a kihalás szélén álló faj védelmében. A Vadvédelmi Világalap (World Wildlife Fund, WWF) szerint az északi simabálnák tekinthetők a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfajának, még annak ellenére is, hogy már 1930-ban, a bálnavadászat időszakában védelmi intézkedéseket hoztak fennmaradásuk érdekében. A legfrissebb becslések szerint az északi simabálnák állománya jelenleg mindössze 450 egyedből áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!