A porított alkoholt vagy Palcoholt tavaly szabadalmaztatta egy amerikai feltaláló. Először engedélyezték az árusítását, majd rögtön vissza is vonták az engedélyt. Úgy tűnik, hosszas procedúra után most végül mégis forgalmazható lesz a porított alkohol az USA-ban.
Mark Phillips szeret kirándulni, hegyet mászni és kerékpározni. nem mellesleg szeret időnként felhajtani egy kupica alkoholt. Az alkoholnak azonban van egy hátránya: folyékony formában sok helyet foglal el.
Mark ezért addig kísérletezett, míg sikerült porított formájú alkoholt készítenie. Egyelőre rumot, vodkát és néhány híres koktélt, például Margaritát és Cosmopolitant sikerült porított formában előállítania. Ezeket a tasakos „alkoholokat” csak vízbe kell önteni, és felkeverve máris kész az ízletes és kellő erősségű itóka.
A porított alkohol ötlete már 1974-ben felmerült. A feltaláló dehidrált keményítő alapú poliszacharidban nyeletett el etil-alkoholt. Mintegy 60 százalék alkoholtartalmú port sikerült előállítania.
Az elmúlt évtizedben több ilyen por megjelent. Például Japánban forgalmaztak egy 3,48 százalékos alkoholport, illetve 2007-ben egy holland diák „talált fel” egy ilyen készítményt. Ezekben a találmányokban általában az a közös, hogy valamilyen nedvszívó anyagban nyeletik el az alkoholt, és azzal az érvvel próbálják kijátszani – rendszerint sikertelenül – az alkoholfogyasztási korlátokat, hogy csak a folyékony alkohol tekinthető alkoholnak, a porított nem.
Bár Mark Phillips nem árulta el, milyen anyagot használ az alkohol elnyeletésére, valószínűleg ő is valamilyen nagy nedvszívó képességű keményítőt használhat alapanyagként. Ő azonban nem akarja kijátszani az alkoholtörvényeket, egyértelműen leírja, hogy a készítmény hány százalék alkoholt tartalmaz. Ez egyébként egyik előfeltétele is a forgalomba hozatali engedélynek is. (Korábban éppen a nem egyértelmű jelölés miatt vonták vissza a termék engedélyét.)
Phillips italporai ugyanolyan koncentrációban tartalmazzák az alkoholt, amilyenben a szokványos italok is. Ő elsősorban a helytakarékosságot hangsúlyozza. Állítása szerint a vízben feloldott porított italoknak pont ugyanolyan ízük van, mint az üvegben tárolt megfelelőiknek.
Mark úgy tervezi, hogy a porok idén nyáron már kaphatók lesznek az amerikai boltokban a túrázó alkoholisták nagy örömére.