Földközeli kisbolygó halad el mellettünk

Aszteroida Föld universe
Vágólapra másolva!
Június 16-án, kedd éjszaka száguld el a Földtől nyolc millió kilométerre az Icarus kisbolygó – számolt be az eseményről a NASA weboldala. Az objektumot halovány fénye miatt nem lehet amatőr csillagászati távcsövekkel megfigyelni.
Vágólapra másolva!

Az 1566 Icarus névre keresztelt kisbolygó az egyik legelsőként felfedezett (1949) Földpályát metsző, úgynevezett Near-Earth (Földközeli) kisbolygók közé tartozik. 9, 19, vagy 28 évenként, június hónapban közelíti meg a Földet.

Az 1566 Icarus nevű földsúroló aszteroida pályája a belső bolygók között, a földpályát metsző pontokkal Forrás: Wikimedia Commons

A legkisebb távolságú földközeli elhaladásai alkalmával mintegy 6 millió kilométerre, azaz 16-szoros holdtávolságra (a Hold Földtől vett átlagos távolsága 384 402 kilométer) is elhaladhat, ilyen megközelítésre legutóbb 1968. június 14-én került sor. Most lényegesen távolabb - 21 holdtávolságra, vagyis több mint 8 millió kilométerre - robog el a Földtől, így becsapódástól még véletlenül sem kell tartani.

Az 1566 Icarus pályája Forrás: NASA/JPL-Caltech

Filmet is ihletett

Az Ördögtől azonban jobb félni, mint megijedni – gondolhatták a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, akik 1967-ben az úgynevezett Icarus-projekt keretében a kisbolygó elpusztításának lehetőségét keresték abban az esetben, ha az közvetlen veszélyt jelentene a Földre. A kutatás eredményeit könyvben jelentették meg, ami később a Sean Connery főszereplésével készült Meteor című katasztrófafilm alapjául is szolgált.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről