Ezért úsznak oldalra fordulva a kalapácsfejű cápák

cápa
Az akár 6 méteres hosszúságot is elérő nagy pörölycápa csak az észak-afrikai partmenti vizekből ismert a mediterráneumben
Vágólapra másolva!
A kalapácsfejű cápák gyakran az oldalukra fordulva úsznak, mert az kerül a legkevesebb energiájukba - állapította meg egy a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi kutatócsapat végzett megfigyeléseket egy csapat kalapácsfejű cápán (Sphyrna mokarran, más néven nagy pörölycápa) Ausztrália, Belize és a Bahamák vizeiben. Az egyik állatról azt hitték, beteg, ám közelebbi megfigyelés után kiderült, hogy csak egyik oldaláról a másikra fordulva úszik. A továbbiakban más példányoknál is megfigyelték ezt a viselkedést.

Víz alatti kamerák és gyorsulásmérők segítségével megállapították, hogy az állat az úszási idő 90 százalékát 50-70 fokos szögbe fordulva tölti és nagy hátúszójával hozza létre a felhajtóerőt.
A pörölycápák mozgásának vízi dinamikai modellezése szerint pontosan ebben a szögben éri az állatot a legkevesebb ellenállás és fogyasztja a legkevesebb energiát.

A nagy pörölycápa hat méteresre is megnőhet Forrás: Wikimedia Commons

Energiatakarékosság cápa módra

Adam Barnett, az ausztrál James Cook Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint az állatok ezzel a módszerrel a hagyományos úszásmódhoz képest mintegy tíz százalékkal csökkentik az energiafelhasználásukat. "Ez is csak azt mutatja, mennyi mindent nem tudunk még arról, mi történik az óceánban" - tette hozzá a szakértő.

Nicholas Payne, a brit Roehampton Egyetem kutatója szerint az akváriumokban élő egyedeknél is megfigyelhető ez a viselkedés. A nagy pörölycápa magányos ragadozó. Veszélyeztetett faj, mivel a túlhalászat és más emberi tevékenységek miatt egyedszáma riasztó mértékben csökkent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről