A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az olajfolt eltávolításának legjobb módja a tűztornádó

tűztornádó
A kék lángörvény megjelenése
Vágólapra másolva!
Az óceáni olajömlések eltüntetésének legjobb módja, ha tűztornádót gyújtanak a tetején, állítják az amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Marylandi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy ellenőrzött körülmények között a tűzörvény a leghatékonyabb módja a szénhidrogén üzemanyagok elégetésének. Ez a felismerés jól jöhet majd a következő olajömlés felszámolásához.

A tűzörvény hatékonyabbá teszi az égést

Az olajfolt egyszerű elégetésekor rengeteg környezetkárosító anyag kerül a levegőbe, így ez nem igazán jó módszer az olajszennyezések felszámolására. Tisztább lánggal azonban sokkal felelősségteljesebben lehet megtisztítani a vízfelületet a kiömlött olajtól.

Ezeket a tűzörvényeket potenciálisan az erőművekben is fel lehet használni az energia kevesebb melléktermékkel járó előállítására.

A kék lángörvény megjelenése Forrás: University of Maryland

„A tűzörvények hatékonyabbak, mint az égés más formái, mivel drasztikusan megnöveli az üzemanyag felületének hőmérsékletét, ami gyorsabb és teljesebb égést tesz lehetővé” – mondta Michael Gollner, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent cikk társszerzője egy sajtóközleményben.

A kék örvény az igazi

„Víz felett végzett kísérleteinkben azt is láttuk, hogyan segíti beszippantani az üzemanyagot a tűzörvény által keltett keringés. Ha sikerül elérnünk nagyobb léptékben is a kék lángörvényhez hasonló állapotot, akkor tovább tudjuk csökkenteni a levegőbe kerülő anyagkibocsátást, ezzel sokkal tisztább eszközhöz jutunk az olajömlés felszámolásához” – tette hozzá Gollner.

Az egyelőre nem teljesen világos, hogyan alakul ki a kék lángörvény, bár valószínűleg a miatt, hogy az örvény fokozatosan eléri az optimális forgási sebességet ideális körülmények között.

A kék örvény kialakulásának fázisai Forrás: University of Maryland

Víz is kell hozzá

Külső zavaró tényező nélkül a létrehozott kék örvény valószínűleg akár a végtelenségig is éghet (amíg az üzemanyag el nem fogy), állítják a kutatók. A kék örvény kialakulása csak víz jelenlétében lehetséges.

Bár a tűzviharok jellemzően a szárazföld felett alakulnak ki, a víz hozzáadása lehetővé teszi, hogy a felület és tűz közötti területen az elpárolgó üzemanyag és az oxigén összekeveredjék, mielőtt meggyújtanák. Ez az előkeverés hatékonyabbá teszi a lángot. Az örvény forgása a több oxigén bevitelét is segíti, ami szintén segíti az égést.

A kék örvény kialakulásának fázisai Forrás: University of Maryland

A kék lángörvényt egyelőre még csak laboratóriumban, egy speciális kialakítású hengeres eszközben sikerült létrehozni, de ha sikerül nagyobb léptékben a szabadban is megvalósítani, akkor nagy segítséget jelenthet az olajszennyeződések felszámolásában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!