Miért veszedelmes csemege a jegesmedve mája?
![jegesmedve, Ursus maritimus](https://cdn.origo.hu/2023/12/0lP6xhCB9HMob7jYdEkdn9VS5Evlnwtuce_9wLSfBYc/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzVhY2JkNmE3NGI5YzRiN2U5OTEwZjNlN2E4NzYwYmY3.webp)
A legtöbb A-vitamint meglepő módon a jegesmedve mája tartalmazza, mégsem érdemes fogyasztani belőle, ha egészségesek szeretnénk maradni.
Egy felnőtt szervezete maximum napi 10 000 NE-nyi (Nemzetközi Egységnyi), vagyis 3000 mikrogrammnyi A-vitamint tolerál, e felett mérgezéses tünetek lépnek fel.
A Nemzetközi Egység (NE) mértékegység a farmakológiában. Anyagmennyiséget mér biológiailag aktív anyagok biológiai hatása alapján. 1 NE-nyi A-vitamin átszámítva 0,3 mikrogramm.
A jegesmedve mája grammonként 24 000–35 000 NE-nyi (7200–10500 mikrogramm) retinolt (az A-vitamin egyik formája) tartalmaz, ami főként az elfogyasztott fókákból származik (ők pedig a tengeri algából szerzik be az extrém mennyiségű vitamint). Súlyos A-vitamin-túladagolás esetén többek között sárgás bőrszín, hajhullás, bőrgyulladás léphet fel.