Júlia az emberektől lesi el az italkeverés titkát

robot
Julia, az intelligens és tanulékony robot
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók olyan autonóm robotokat fejlesztenek, amelyek nem a programozásuk alapján, hanem az embereket megfigyelve képesek a feladatok elvégzésére. A videón szereplő Julia nevű robot például italt kever és salátát készít.
Vágólapra másolva!

A helyett, hogy bizonyos feladatok elvégzésére programoznák a robotokat, a Marylandi Egyetem robotikai központjának kutatói olyan „autonóm robotok” kifejlesztésével foglalkoznak, amelyek képesek megfigyelni, megtanulni bizonyos feladatok elvégzését. E közben képesek saját döntést is meghozni, például egy akadályt kikerülni.

Nem egyszerűen másol

A robotikai központ videóján látható Julia nevű robot egy ember tevékenységének utánzásával kever italt vagy készít salátát. A robot azonban nem pusztán másolja a mozdulatokat,

hanem felméri a feladatot is kidolgozza a saját stratégiáját.

Tehát döntést hoz a feladat minél hatékonyabb elvégzésre.

Júlia, az intelligens és tanulékony robot Forrás: Maryland Robotics Center

Ha a végrehajtás közben váratlan akadályba ütközik, képes ennek önálló legyőzésére. Vagy, ha az ember olyan feladatot végez, amit a robot nem tud végrehajtani – például egyszerre két üvegből tölt folyadékot az edénybe –, akkor fel tudja bontani két részre a feladatot, és egymás után tölti be a folyadékokat.

Segíthet a veszélyes feladatoknál

A csoport célja olyan robotok kifejlesztése, amely segíthet a háztartásban, vagy veszélyes feladatokat végez el az ember helyett.

A kutatók szerint nagy különbség van az olyan robotok között, amelyek képesek megtanulni, hogyan keverjenek egy italt (vagy salátát), és az olyanok között, amelyek képesek elhatározni, hogy készítsenek egy ilyet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről