Miért barnul be a felvágott alma?
![alma, almák](https://cdn.origo.hu/2023/12/LljZjX4Z9pLKDiVcwJnQPHa1OCoJgdkvAghVhSzYQnw/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFhYzBiMmE3ZDhhYzQ5OTdhZDljZDU4NGJjN2IyZjJi.webp)
Van, aki kifejezetten nem szereti a megbarnult almát - pedig a gyümölcs ízén semmit nem változtat ez az automatikus védekező mechanizmus, amitől kicsit megváltozik a színe. Amikor elvágjuk az almát, a sejtjei megsérülnek, és úgy reagálnak, mintha veszélyben lennének: olyan enzimek lépnek kölcsönhatásba oxigénnel, amelyek válaszreakcióként vékony védőréteget képeznek az alma felületén, ettől barnul be a gyümölcs.
Azt a vegyületet, amely kifejezetten ezért a védelemért (és ezzel a barnulásért) is felel, orto-kinonnak nevezzük. Ez magában színtelen, de amikor reakcióba lép aminosavakkal és oxigénnel, melanint termel - ettől színeződik el a gyümölcshús.
Ha nem szeretné, hogy barnulni kezdjen az alma, tegye be felvágás után rögtön a hűtőbe - ez lelassítja az oxidációs folyamatot. Ugyanilyen hatással van az is, ha vízbe teszi, vagy citromlével locsolja le.