Az Ohiói Állami Egyetem kutatói először kifejlesztettek egy automatizált módszert a fokhagymaszag detektálására, majd ezt használták arra, hogy „megszagolja" az önkéntesek leheletét, akik fokhagymát, majd különféle élelmiszereket fogyasztottak.
A kutatók megvizsgálták milyen ennivalók és italok tudják semlegesíteni a nyers fokhagyma után a leheletben megjelenő, kellemetlen szagú illóanyagok (például allil-metil-diszulfid, diallil –diszulfid, allil-merkaptán és allil-metil-szulfid) mennyiségét. A méréseket ionáramlásos tömegspektrométerrel végezték.
Kiderült, hogy a
petrezselyem, a spenót, a menta, a nyers és a mikrohullámú sütőben főtt alma, a zöld tea és a citromlé
mind alkalmasnak bizonyult a fokhagymaszag eltűntetésére a leheletből.
A sikeres kezelés (szageltűntetés) valószínűleg az enzimes, polifenolos vagy savas szagtalanításnak köszönhető, olvasható a Journal of Food Science szaklapban.