Új hollófaj van születőben

Egy holló figyel
Vágólapra másolva!
A közönséges holló két különböző ága hibridizálódhat és végül eggyé olvadhat egy új tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

Ez a reverzív fajképződésnek nevezett folyamat ellentéte annak a jól ismert fajképződésnek, amikor egy faj válik ketté. A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány erős bizonyítékokat vonultat fel a közönséges holló (Corvus corax) két külön ágának reverzív fajképződésére. Eredményeik több száz holló génadatain alapulnak, amelyeket Észak-Amerika-szerte gyűjtöttek.

A közönséges hollóra világszerte egyetlen fajként tekintettek 1999-ben, amikor Kevin Omland, a Marylandi Egyetem munkatársa hozzáfogott a kutatásához. 2000-ben tárta fel eredményeit, melyek szerint

a közönséges hollónak két ága létezik.

Az egyik az Egyesült Államok délnyugati részén él, ez a kaliforniai ág, a másik pedig mindenhol máshol - többek között Maine és Alaszka államban, Norvégiában és Oroszországban is. Ez utóbbi a holarktikus ág.

Omland laboratóriumának két dolgozója, Jin Kim és Hayley Richardson a nyugati államokból származó mitokondriális DNS elemzésével megállapították, hogy a két ág egymással erőteljesen keveredett.

A szakértők azt feltételezik, hogy a két ág 1-2 millió évvel ezelőtt vált el egymástól, most azonban ismét közelednek egymáshoz: legalább több tízezer éve hibridizálódnak.

Forrás: Jana Mueller

"A kiterjedt genetikai adatok alapján ez a mélyen eltérő ágak reverzív fajképződésének az eddigi legjobban bizonyított példája" - mondta Arild Johnsen, az Oslói Egyetem zoológusa és evolúcióbiológusa. Omland megjegyezte: az ember is reverzív fajképződés "terméke". A mai ember genomja tartalmaz genetikai adatot a neandervölgyi embertől, a gyenyiszovai embertől és talán a korai ember egy negyedik csoportjától is.

- fogalmazott a kutató.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről