Egyre többen fogadják el, hogy az éghajlati válság kezeléséhez meg kell változtatnunk az étrendünket, és a jövőben kevesebb húst és több zöldséget, többek között babot és hüvelyeseket kell fogyasztanunk.
A Soil Association szervezet most arra ösztönzi a politikai döntéshozókat, hogy az egyelőre nem kötelező ajánlást változtassa meg, és vezesse be az állami iskolákban a heti egy húsmentes napot,
amikor csak növényi alapú ételeket kínálnak a gyerekeknek.
Megfogalmazták azt is, hogy bár több oktatási intézményben már bevezették ezt, ám a sajtos pizza például nem a legegészségesebb alternatívája a húsnak. Hangsúlyozzák, hogy a menzáknak támogatást kell biztosítani ahhoz, hogy tényleg fantáziadús és egészséges ételt tudjanak biztosítani.
A brit oktatásért felelős minisztérium (DFE) már megkezdte az iskolai élelmiszer-szabványok felülvizsgálatát és támogatja a hús- és cukorfogyasztás csökkentését az egészségesebb étrend jegyében. Az éghajlatváltozás kérdését tárgyaló bizottság ( Committee on Climate Change) hónap elején publikált tanulmánya a húsfogyasztás 20 százalékos csökkenését és a növényi eredetű fehérjék fogyasztásának növelését javasolta. Az EAT-Lancet által végzett legújabb kutatás pedig szintén erősen ajánlotta a tisztán növényi alapanyagokra való áttérést.
Az iskolai élelmiszer-szabványok frissítése kitűnő lehetőséget nyújt az iskolai ételek egészségesebbé és klímabaráttá tételére
– mondta Rob Percival, az SA szakpolitikai tisztviselője a The Guardiannak. – Jól tudjuk, hogy a gyerekek táplálkozásában számos előnnyel jár, ha több babot, hüvelyeseket és növényi fehérjéket fogyasztanak. És ez nem mellesleg az éghajlat megóvása szempontjából is kedvezőbb hatásokkal jár.
Egyre több iskola teszi le a voksát a klímaváltozás elleni harcban, és bevezették a menzára az egészségesebb, növényi alapú ételeket. Az éghajlatváltozást a fiatalok is egyre fontosabb kérdésnek tekintik. A jelenleg érvényben lévő szabványokat még 2015-ben vezették be Nagy-Britanniában, amikor Jamie Oliver világhírű séf szorgalmazta az iskolai étkezések színvonalának javítását.
A DFE már összehívott egy szakértő testületet, hogy vizsgálják felül ezeket az előírásokat. A tanácskozásokra meghívták a Public Health England civil szervezetet is, amely jól ismeri a közegészségügyi állapotokat.
Az iskolai élelmiszer-szabványoknak egyértelműen biztosítaniuk kell, hogy az iskolai étkezés egészséges és tápláló legyen
– mutatott rá Rob Percival. – Ehhez viszont elengedhetetlen a heti egy húsmentes nap.