ALMA kereszttel egy gyönyörű képen

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array This stunning photograph shows some of the antennas comprising the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), all observing a panoramic view of the Milky Way’s centre. There is far more to ALMA than s
Az ALMA részlete a Tejúttal. A Dél Keresztje az előtérben lévő távcső felett jobbra látható
Vágólapra másolva!
Ezen a csodaszép fényképen az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) távcsőhálózat néhány antennáját látjuk a Tejútrendszer központi vidékének panorámája előtt.
Vágólapra másolva!

Az ALMA az itt láthatónál sokkal több egységből áll. Az egymástól legtávolabbi parabolatányérok között 16 km a távolság, és a rendszer összesen 66 vevőegységből épül fel!

Az égbolt látványosságai közt megtaláljuk a Dél Keresztjét – a legközelebbi antennatányér fölött jobbra –, valamint ettől is valamivel jobbra a Carina-ködöt.

Az ALMA részlete a Tejúttal. A Dél Keresztje az előtérben lévő távcső felett jobbra látható Forrás: Petr Horálek/ESO

A csillagászok hatalmas csillagbölcsőket alkotó molekulaködök mélyére nyernek bepillantást az ALMA segítségével, de ugyanezzel a műszerrel észlelnek keletkezőben lévő galaxisokat is a megfigyelhető világegyetem peremén. A teleszkópok hátulján derengő zöld fénypászmák bár a szokásos üzemmenethez tartoznak, ugyanakkor a chilei sivatag túlvilági, éteri hangulatát is fokozzák ezen a felvételen.

A felvételt Petr Horálek, az ESO egyik fotós nagykövete készítette.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről