Az Annals of Internal Medicine folyóiratban nemrég megjelent cikk szerzői öt olyan esetről számolnak be, amikor emberek súlyos fertőzést kaptak attól, hogy húsevő baktériumokkal érintkeztek. Ezeket a fertőzéseket a víz vagy tengeri ételek közvetítették.
A bűnös a Vibrio vulnificus baktérium, amely a melegebb vizeket kedveli. Korábban csak nagyon kevés helyen fordult elő, például a Mexikói-öbölben. De az óceánok melegedésével az elterjedési területe északra tolódott.
A baktérium vagy fertőzött tenger gyümölcseivel, vagy tengervízzel érintkező nyílt seben át jut a szervezetbe. A betegség általában enyhe lefolyású, de néhány embernél életveszélyes bőrfertőzés vagy vérmérgezés alakul ki.
A baktérium képes úgynevezett nekrotizáló fasciitist, egy ritka „húsevő” fertőzést okozni, ami gyorsan lebontja a bőr- és izomszöveteket. Ez végtagvesztéshez vagy akár halálhoz is vezethet.
Egyik ilyen esetben például egy 60 éves ember rákászni ment, és megevett vagy egy tucat rákot. Hamarosan megdagadt a jobb lába, és a duzzanat egyre terjedt. Több műtét után végül mind a négy végtagját amputálni kellett, bár életben maradt.
Egy másik esetben egy halász véletlenül beletenyerelt egy horogba. A kezén fekete hólyagok és dudorok alakultak ki. Szerencsére ő reagált az antibiotikumos kezelésre, és így megmenekült a keze az amputációtól.