Ez a taposóakna-felderítő patkány aranyérmet kapott a bátorságáért

Magawa, patkány
Magawa, a taposóakna-felderítő patkány Kambodzsában
Vágólapra másolva!
Egy taposóakna-felderítő patkány aranyérmet kapott „életmentő bátorságáért és kötelesség iránti elkötelezettségéért" a napokban. Magawa már több mint 141 ezer négyzetméternyi területet tisztított meg, ami körülbelül húsz futballpálya méretének felel meg.
Vágólapra másolva!

Ráirányítja a globális figyelmet a taposóaknák problémájára is

Hivatalosan is elismerték Magawa munkáját, amiért egy miniatűr PDSA aranyéremmel ajándékozták meg, amely a György-kereszt állati megfelelője. A jótékonysági szervezet 77 éves történetében ő az első patkány, aki ilyen díjat kapott.

Magawa, a taposóakna-felderítő patkány Kambodzsában Forrás: AP/Pdsa

– mondta Christophe Cox, az APOPO nonprofit szervezet vezérigazgatója a The Guardian online kiadásának, amely afrikai óriás patkányokat képez ki életek megmentésére a taposóaknák felderítése és a tuberkulózis felismerése által. – Óriási elismerés azonban azoknak az embereknek is a világ minden táján, akiknek a mindennapjait taposóaknák veszélyeztetik.

Hozzátette: a PDSA aranyérem-díj ráadásul ráirányítja a globális figyelmet a taposóaknák problémájára.

A szakember elmondta azt is, hogy a patkányok rendkívül intelligensek, és sokszor jóval hatékonyabban dolgoznak táplálék-jutalomért, mint más állatok. Méretükből fakadóan ráadásul kevésbé vannak veszélyben, amikor a taposóaknákon járnak.

Tízezrek életét tudja megmenteni

A patkányokat a non-profit szervezet arra képezi ki, hogy megtalálják a robbanóanyagokban fellelhető vegyi anyagokat. Ehhez a „munkához" egyéves kiképzésre van szükségük, mielőtt a „frontvonalban szolgálatba állítanák őket". Körülbelül napi fél órát keresik az aknákat, általában kora reggel.

Miután észleltek egy taposóaknát, megkarcolják a helyet, amely figyelmezteti az őket követő szakembereket, akik így biztonsággal el tudják hárítani a veszélyt.

A nyugdíjkorhatárhoz közeledő Magawának mindössze 30 percre van szüksége, hogy átkutasson egy teniszpálya nagyságú területet, amihez egy embernek akár négy nap is kell a fémdetektoros vizsgálattal.

Magawa, nyakában a kitüntetéssel Forrás: PDSA/PA

– mutatott rá Jan McLoughlin, a People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) főigazgatója, amely az Egyesült Királyság vezető állatorvosi jótékonysági szervezete, és amely ingyenes kezelést nyújt a rászoruló háziállatok számára. – Csak Kambodzsában a becslések szerint 1975 és 1998 között 4–6 méterenként aknákat helyeztek el, amelyek sajnos több mint 64 ezer áldozatot követeltek.

Magawa munkája közvetlenül megmenti és megváltoztatja azoknak a férfiaknak, nőknek és gyermekeknek az életét, akiknek az életét ezek a taposóaknák veszélyeztetik.

Nem véletlenül Kambodzsában él a világon a legtöbb, több mint 40 ezer ember, akinek valamilyen végtagját amputálni kellett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről