Öt cápát belezett ki a búvárok szeme láttára a vérszomjas lény - fotók

Vágólapra másolva!
Habár a hétköznapi ember számára kedves kis állatoknak tűnnek, a fókáknak van egy sötét oldaluk: hajlamosak kizsigerelni még a cápákat is. Először sikerült egy cápakutatónak ilyen eseményt dokumentálnia; a jól megtermett fóka egymás után öt cápával is könnyedén elbánt.
Vágólapra másolva!

Chris Fallows 2004-ben bizarr jelenetnek volt tanúja: egy fiatal hím fóka üldözőbe vett egy kék cápát. Amikor utolérte, kegyetlenül végzett az állattal: belső szerveit szó szerint kiette. Habár van olyan év, amikor Fallows 200 napot is cápamegfigyeléssel tölt, ilyet korábban még nem látott.

Aztán sok évvel később a cápamészárlás megismétlődött a dél-afrikai Cape Pointnál;

egy vérszemet kapott medvefóka egyszerre öt cápát belezett ki.

Fallows éppen búvároknak tartott cápaetetéssel egybekötött merülést, amikor az eset történt, ezt képeken is megörökítették.

– mondta Fallows.

Forrás: Chris Fallows

Csak a belső szervek kellettek neki

A medvefókák és a cápák étlapján nagyjából ugyanazok a prédák szerepelnek: kisebb halak, tintahalak, rákok. Ismert az is, hogy mindkét faj képes a kisebb cápák elejtésére, és arról is léteznek beszámolók, hogy kék cápák üldöznek medvefókákat. Azt viszont senki nem tudta, hogy a medvefókák időnként nagyobb,

akár másfél méter hosszú kék cápákat is gond nélkül elejtenek.

A kockázatos zsákmányszerzés még a tengerbiológusokat is meglepte. „Senki sem szeretné, ha a prédája fenéken harapná, márpedig a kék cápák elég csúnya sérüléseket tudnak okozni" – nyilatkozta a New Scientist magazinnak Dominic Tollit tengerbiológus.

Forrás: Chris Fallows

A szakértő szerint szintén nagyon furcsa volt, hogy a fóka csupán a cápa zsigereire utazott, az állat húsát egy az egyben otthagyta. Márpedig ha csak ez a rész kell a fókáknak, akkor jóval több cápát meg kell ölniük étvágyuk csillapításához. Ez komoly hatással lehet a tengeri tápláléklánc és a kék cápák helyzetére.

Az eredményeket bemutató tanulmány az African Journal of Marine Science című folyóiratban jelent meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről