A kutatók egy megfizethető élelmiszer-forrás létrehozására törekszenek, amihez azonban nem szokványos alapanyagot vetnének be. A skót Abertay Egyetem munkacsoportja az Afrikában jól ismert mopán vagy más néven monpane férgekkel (Gonimbrasia belina) dolgozik, amelyek kitűnő táplálékforrást biztosítanak számos dél-afrikai lakos számára.
Ez a hernyó Zimbabwéban például a gyerekek kedvenc rágcsálnivalója, amely amúgy rendkívül vitamindús.
Gyakran fogyasztják paradicsommal és fokhagymával összeütve. A monpane férgek az Egyesült Királyságban is ismertek, főként miután bemutatták őket a Hírességek című tévéműsorban.
A meglévő kutatások alapján tudjuk, hogy az ehető rovarok kiváló tápanyagforrást jelentenek, és ami még nagyon fontos, hogy megfizethetőek
– mondta Dr. Alberto Fiore, az Abertay Egyetem kutatója, a projekt vezetője a The National online portának. – Ha a már meglévő, modern technológiákat a megfelelő mértékben alkalmazzuk, akkor joggal remélhetjük, hogy ez elősegítheti az iskoláskorú gyermekek egészségének javítását.
Zimbabwében ezek az első ránézésre bizarr állatok általában a tenyésztett finomságok és a tápanyagok egyik alapforrását jelentik.
A nemzetközi projekt során a szakemberek a lehető legtáplálóbbá módosítják a helyi recepteket és felújítják a mopánféreg tenyésztők által alkalmazott hagyományos „nevelési technikákat".
A kutatás és a kifejleszteni kívánt végtermék hathatós sikere érdekében a tudósok bevonták a munkálatokba három zimbabwei egyetem szakértőit is. Ezzel az összefogással a szakemberek az alultápláltság elleni küzdelmet támogatják.