A Kent Egyetem kutatói szerint a világ egyes részein a lakosság már elmozdult az egészségesebb táplálkozás felé, miközben más térségekben továbbra is alultápláltság vagy az elhízás tapasztalható az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása miatt.
Szerintük ez az általános dinamika fontos következményekkel jár a környezeti fenntarthatóság szempontjából is.
Egyértelmű változásokat láthatunk a globális élelmiszer-ellátásban, és ezeknek a tendenciáknak köszönhetően erőteljesen javul a táplálkozási kultúra a világ számos részén, de még sok a teendő
– mondta dr. James Bentham, a Kent Egyetem Matematikai Iskolájának statisztikai adjunktusa. – Az étkezési szokások egészségügyi és környezeti hatásainak folyamatos elemzése épp ezért kulcsfontosságú.
Hozzátette: egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához fontos az étkezési szokások átalakítása, az élelmiszertermelés fejlesztése és az élelmiszerhulladék csökkentése.
A tanulmány során a csoport 171 ország, 1960 és 2010 között felvett élelmiszer-ellátási adatait elemezte. A vizsgált időszakban három országban tapasztalták a legnagyobb változást: Dél-Koreában, Kínában és Tajvanon, ahol nem csak a zöldségfélék, a tenger gyümölcsei és az olajnövények váltak jóval nagyobb arányban az általános étrend részévé, hanem a cukor is. Ez krónikus betegségek (elhízás, diabétesz) terjedéséhez vezetett.
A Nature Food tudományos lapban publikált tanulmány szerint számos nyugati országban viszont csökkent az állati eredetű élelmiszerek, valamint a cukor fogyasztása; ez a tendencia különösen megfigyelhető például az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában.
A szakemberek emellett a világ számos országában a növényi alapú étrend népszerűségének növekedését tapasztalták.
A legnagyobb problémákat Afrika délre eső területein realizálták, ahol a lakosságnak a mai napig nincs megfelelő hozzáférése az egészségesebb élelmiszerekhez, ezért alultápláltsággal küzdenek.
Több országban a rendelkezésre álló jövedelem növekedése azt jelenti, hogy az emberek a korábbiaknál változatosabb étrendet engedhetnek meg maguknak, akár drágább alapanyagokkal
– jegyezte meg James Bentham. – Az ilyen elmozdulások elősegíthetik a fenntarthatóbb, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb étrend elterjedését, legalábbis a világ egyes részein.
Hozzátette: ezek az eredmények együttesen mutatják meg, mennyire fontos az étrend mind a közegészségügy, mind a környezetvédelem szempontjából. Korábbi tanulmányok már hangsúlyozták, hogy
„az étel, amelyet megeszünk és a mód, ahogyan előállítjuk az élelmet, hatással van az emberek és az egész bolygó egészségére".
Eszerint a globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa.