Vérrögök terhesség során: veszélybe kerülhet a baba és az anya

kismama
Meddőség esetében az inzulin és cukoranyagcsere kivizsgálása alapvető fontosságú!
Vágólapra másolva!
Várandósság során élettanilag megnő a vér alvadékonysága, így sajnos, a kismamákat fokozottan veszélyezteti a trombózis. De mi van akkor, ha esetleg bekövetkezett a komoly probléma? Mit lehet tennie a leendő anyukának, hogy minél nagyobb biztonságban tudja kihordani a gyermekét? Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője most ezt a kérdést válaszolja meg.
Vágólapra másolva!

Terhesség és vérrögök

A terhesség során jelentős változások mennek végbe a szervezetben/testben. Ilyen többek között az, hogy fokozódik a vér alvadékonysága, ami azt hivatott támogatni, hogy szülés során a kismama ne vérezzen el. Ennek azonban van egy hátulütője, mégpedig az, hogy ilyenkor könnyebben alakulnak ki vérrögök.

Keletkezésüket tovább segíti, ha a kismama esetleg a kezdeti rosszullétek miatt kevesebb folyadékot tud fogyasztani,

és emiatt dehidratált állapotba kerül, illetve ha sokat fekszik, és még csak nem is sétálgat. Amennyiben sérülést szenved, és gipszrögzítést vagy súlyosabb fertőzést kap, akkor szintén nagyobb lesz az esély a trombózisra. Ráadásul a növekvő magzat nyomhatja a medence ereit, ami lassítja véráramlást, ami szintén trombózishoz vezethet.

A fokozott trombózishajlam bizonyos esetekben a teherbeesést is megnehezíti, de gyakoribb, hogy spontán vetélést, korszülést okozzon. Nem is beszélve a kismama esetleg súlyos lefolyású mélyvénás trombózisáról Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/hirek/terhesseg-es-fokozott-trombozis-veszely

Panaszok esetén mielőbb kérjen segítséget!

Amennyiben valakinél kialakul a trombózis, az többféle tünetben is megnyilvánulhat, attól függően, hol alakult ki a vérrög. Terhesség során leggyakrabban a medence és az alsó végtagok vénáiban szokott fellépni, amire az alábbi tünetek hívják fel a figyelmet:

• Erős fájdalom
• Livid (kékeslilás) elszíneződés
• Ödéma
• Meleg tapintású bőr

Az állapot nagy veszélye, hogy ha a vérrög leszakad, akkor eljuthat a tüdőbe is, ahol életveszélyes tüdőembóliát okoz. Ekkor nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj, véres köpetürítés jelentkezik.

A tüdőembólia a terhesség során észlelt egyik leggyakoribb halálok,

így fontos a megelőzés /prevenció/, az időben történő felismerés.

A várandósság és a gyermekágyi időszak megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát elsősorban a szervezetben végbemenő hormonális változások következtében. Természetesen ez még nem egyenlő azzal, hogy a kismamánál ki is alakul véralvadási probléma, az esetek többségében a terhesség zavartalanul zajlik. Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/hirek/mikor-van-szukseg-trombozis-megelozesre-terhesseg-soran

Ha már megtörtént a baj

Amennyiben tüneteket észlel a kismama, úgy minél előbb szakemberhez kell fordulnia (lehetőleg hívjon mentőt). Amint bebizonyosodik a trombózis, úgy első körben akut ellátásra van szükség, hogy elhárítsák az életveszélyt. Pár hétig a betegnek kórházban kell maradnia, majd a várandósság hátralevő részében véralvadásgátló injekciót kell kapnia,

és ezt az injekciózást a szülés után is folytatnia kell a betegnek

(hogy pontosan meddig, több tényező függvénye, melyről a szakorvos dönt). Emellett a kismamának kompressziós harisnyát szükséges hordania a vérkeringés fokozása céljából- ez nem csak a trombózis, de a várandósság miatt fellépő vizesedés (ödéma) ellen is hatásos.

Fontos, hogy a kismama kerülje a lábaiban vér pangását és "besűrűsödését", így fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot, valamint végezzen könnyed testmozgást; ez lehet séta, kismamatorna vagy jóga is.

Akár trombofíliás a kismama, akár nem, terhesség során négyszeresére, a gyermekágyban tizennégyszeresére nő a trombózis veszélye, hiszen ilyenkor a szervezetben automatikusan megnő az alvadási faktorok koncentrációja, és csökken a váralvadást gátló fehérjék mennyisége. A női szervezet felkészül, hogy a méhlepény leválását követő hatalmas sebfelületen a vér megalvadjon és szülést követően a vérzés elálljon. Forrás: Dreamstime

Hogyan tovább?

Egy trombózis után fontos annak tisztázása, hogy vajon mi is okozta a problémát, hiszen gyakori, amikor a kismamának eleve fokozott a hajlama a vérrögösödésre, csak nem tudott róla.

Éppen ezért meg kell vizsgálni, nincs-e esetleg valamilyen trombofíliája

(például Leiden-mutáció, protrombin gén- mutáció), illetve olyan betegsége, ami megnöveli a rizikót, mint amilyen például az autoimmun betegség (Lupus, antifoszfolipid szindróma)- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője. Ez annak az eldöntése miatt is fontos, hogy mennyi ideig kell a szülés után használnia véralvadásgátlót a betegnek, valamint bizonyos állapotok során kell-e antikoagulánst (pl. alsóvégtagokon gipszrögzítést repülőút estén) használnia.

(Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ: www.tromboziskozpont.hu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről