Nyolc hatalmas óriáscápa bukkant fel egy kajakos mellett - videó

óriáscápa
Az óriáscápa plankton-szűrögető életmódot folytat
Vágólapra másolva!
Minden évben áprilistól kezdenek el gyülekezni a brit szigetek és Írország partvidékén az óriáscápák, amelyek a tavaszi planktonvirágzás kezdetén az észak-atlanti térség nagy mélységeiből érkeznek a partközeli vizekbe. A világtenger ma élő második legnagyobb halfaja ebben az időszakban esetenként rendkívül népes rajokban közelíti meg a partközeli sekély vizeket.
Vágólapra másolva!

Döbbenetes látványban volt része a magányos kajakosnak

Április 21-én Paul Clearly Írország déli partvidékén, a Cork-hoz közeli Galley Head-nél szállt vízre egymagában. A kajakos a parthoz közel szelte a hullámokat, amikor a felszínt áttörő sötét, háromszög alakú hátúszókra figyelt fel. Nem kellett sokat várnia, hogy megpillantsa a kajakja közelében felbukkanó hatalmas sötét árnyakat is: egy legalább nyolc óriáscápából (Cetorhinus maximus) álló rajt.

A hatalmas méretű óriáscápák időnként nagy rajokba állnak össze Forrás: Shark Researche Institute

A cápák közvetlenül a felszín alatt, óriási szájukat hatalmasra tátva úszkáltak

a planktontól zöldes vízben. Paul Clearly a nála lévő Go-Pro kamerát a vízbe eresztve örökítette meg a kajakját körbevett leviatánokat, ahogyan az a lentebb beágyazott videón is látható.

Clearly közlése szerint legalább nyolc óriás verődött össze a törékeny kajak közvetlen közelében. Annak ellenére, hogy a hatalmas porcos halak a megtermett méretük, és különösen az óriási szájuk miatt félelmetes látványt nyújtanak,a látszat ellenére valójában nem számítanak veszélyesnek.

Paul Clearly Go-Pro felvételének egy kimerevített képkockája a kajakját megközelítő egyik óriáscápáról Forrás: Paul Clearly

A brit szigetek környékén április és május számít az óriáscápák szezonjának, amelyek ebben az időszakban nagy, esetenként akár száz egyedből álló rajokban cirkálnak a partközeli vizekben.

Nem ismert a pontos egyedszámuk

A heringcápa-alakúak rendjébe (Lamniformes) sorolt óriáscápa a világóceán ma élő második leghatalmasabb termetű porcos hala. A halak állatkörén (Pisces) belül a legnagyobb recens faj szintén a porcos halak osztályába (Chondreichtyes) tartozik: az érdes vagy cetcápa (Rhincodon typus) maximális testhossza ugyanis meghaladhatja a 15 métert.

Mark Meekan tengerbiológus egy fiatal cetcápával (Rhincodon typus) búvárkodik. A cetcápa a ma élő legnagyobb halfaj Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-52155008

A cetcápával szemben, amely a világtenger melegebb, trópusi, szubtrópusi vizeiben honos, az óriáscápa kifejezetten a hűvös vizeket kedveli, legnagyobb egyedszámban az észak-atlanti térség hideg víztömegében fordul elő. Az óriáscápák a dél-atlanti térségben, illetve a Csendes –óceán ugyancsak hideg északi illetve déli vizeiben is előfordulnak, viszont az Indiai-óceánból hiányzik ez a cápafaj. Az óráscápák kifejlett egyedeinek 8-9 méter az átlagos testhossza, az eddig ismert legnagyobb példányt 1851-ben fogták ki Kanadában, amelynek 12 méter 27 cm volt a teljes testhossza, a tömege pedig meghaladta a hét tonnát.

Az óriáscápa maximális testhossza is meghaladhatja a 10 métert Forrás: Dive Magazine/Mark William Kirkland

A világtenger óriáscápa állományának nem ismert az egyedszáma, a faj a Természetvédelmi Világszövetség besorolása szerint jelenleg a „sebezhető" státuszban áll.

Az Adriai-tengerben is előfordul ez a békés leviatán

Az óriáscápa a hatalmas méretei ellenére sem jelent közvetlen veszélyt az emberre, mert rokonaitól eltérően nem húsevő, hanem plankton-szűrögető életmódot folytat. Amikor táplálkozik, kitátja hatalmas száját, a beáramló vízből pedig a kopoltyúrésein található fésűszerű szerve segítségével szűri ki a planktont.

Az óriáscápa plankton-szűrögető életmódot folytat Forrás: ABPmer

A megfigyelések szerint az észak-atlanti populáció egyedei a téli hónapokat nagy, 500-1000 méteres vízmélységbe süllyedve, hibernált állapotban töltik el, és csak tavasszal emelkednek a felszín közeli vizekbe, amikor elkezdődik a plankton virágzása. Az óriáscápák a Földközi-tengerben is honos fajnak számítanak, legnagyobb egyedszámban március környékén bukkanhatnak fel a Málta körüli vizekben.

A Földközi-tengerben honos nagytestű cápafajokat ábrázoló grafika. A legnagyobbak, mint például a planktonevő óriáscápa, vagy a potenciálisan legveszedelmesebb nagy fehér, az Adriai-tengerben is előfordulnak Forrás: NOAA/UNEP

Az óriáscápa előfordul az Adriai tengerben is, noha itt ritka látványnak számít. 2007 tavaszán Horvátországban, az észak-adriai Krk sziget mellett akadt egy helyi halász varsájába egy hét méteres példány. 2010 májusában ugyancsak a horvát partvidéken, a Rijekai-öbölben, Opatijához közel figyeltek meg egy kirándulóhajó fedélzetéről egy nyolc méteresre becsült példányt.

A 10 méteres hosszúságot is elérő planktonszűrögető óriáscápa az Adria, és a Földközi-tenger legnagyobb cápafaja Forrás: Elter Tamás archívuma

Noha az óriáscápa életmódja miatt nem jelent közvetlen fenyegetést az emberre, hatalmas mérete miatt veszélyessé válhat, ha megriasztják, vagy megtámadják. Több olyan feljegyzés is ismert, amikor a megsebzett óriáscápák a rájuk vadászó szigonyos halászok csónakját pozdorjává törték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!