Laboratóriumban állítottak elő az igazihoz hasonló ízű kávét
![kávé](https://cdn.origo.hu/2023/12/aXJ_tV457z2l4ySzJAMuMYlGInI_bkdccOV49DdE-go/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA0NzRlMDJmM2UxMDQzZjRhMjg3MjhiYzhiZjhkMjU2.webp)
A finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatói állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelt sejtkultúrákból állították elő a "fenntartható" kávét.
Heikki Aisala, a VTT kutatója elmondta, hogy a sejtkultúrából nevelt kávéban sok lehetőség rejlik. "Természetesen nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne" - magyarázta.
Heiko Rischer, a VTT kutatócsoportjának vezetője úgy vélte, a laboratóriumban előállított kávé fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben.
A kávé iránti kereslet miatt ugyanis egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet.
Rischer szerint a laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak környezetvédelmi előnyei, köztük a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkenése.Ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.
(Forrás: MTI/Reuters)