Néhány kiskereskedő úgy próbálja megoldani ezt a problémát, hogy a gyümölcsöket műanyagba csomagolja, ami hosszabb ideig frissen tartja azokat, ám újabb problémát okoz a műanyagszennyezéssel. A tudósok ezért valami új megoldást kerestek.
A kanadai Guelph Egyetem kutatói azt találták, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből természetesen előállított vegyület, a hexanal képes hosszabb ideig frissen tartani azokat.
A növények ezt a kártevők elűzése érdekében termelik, ami késlelteti az úgynevezett foszfolipáz D enzim megjelenését, ami miatt a gyümölcsök és zöldségek megromlanak.
A szakemberek kilenc különböző módszert alkalmaztak a hexanál gyümölcsökhöz adása során, beleértve a permetezést, a csomagolást, az öntapadós cimkéket és a tasakot.
A betakarítás után hexanálba mártott gyümölcs három-négy hétig tovább friss marad
– mondta Jayasankar Subramanian és Elizabeth Finnis, a tanulmányban részt vevő két kutató a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs a fán érlelhető, majd leszedhető és a rendeltetési helyére szállítható, ahová azonban jobb állapotban érkezhet meg, és hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb gyümölcsöt dobjunk ki, miután az már nem ízletes vagy nem értékesíthető.
A vizsgálatok során a mangó például akár három hétig is friss maradt, míg a barnulás a nektarin esetében is kilenc nappal később következett be.
A tanulmány szerzői arra is rájöttek, hogy a hexanal használatával javítható azoknak a gyümölcsfajtáknak a szállítása, amelyek jelenleg „túl kényesek" a nemzetközi szállításhoz.
Hozzátették: a hexanal mesterkélten hangzó elnevezése ellenére egy természetes vegyület, ami biztonságos és fogyasztásra is engedélyezett. Ráadásul meglehetősen olcsó, és a gyártása is könnyen méretezhető.
És bár a kutatók tudják, hogy időbe telhet mire ténylegesen bevezetik a mezőgazdasági rendszerbe; ám ha hozzáférünk egy olyan módszerhez, amely meghosszabbíthatja a termékek eltarthatóságát, az jelentős változást hozhat a világban.