A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNPupp Réka
12:25CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Sokkal kegyetlenebb volt a hasfelmetsző dinoszaurusz, mint gondolták

Így nézhetett ki a Paralitherizinosaurus japonicus
Vágólapra másolva!
Évmilliókkal ezelőtt az ázsiai kontinens partjainál egy olyan kétlábra emelkedett dinoszaurusz járkált, amelynek ujjai végén kések voltak. Egy új tanulmány szerint ezeket az Ollókezű Edwardéra emlékeztető fegyvereket a növényzet felaprítására is használták, amellett, hogy állatokat zsigereltek ki. 
Vágólapra másolva!

Ez a dinoszaurusz a therizinoszauruszok csoportjába tartozik. Ezek kétlábon járó és elsősorban növényevő háromujjú dinoszauruszok voltak, amelyek a kréta időszakban, körülbelül 145 millió-66 millió évvel ezelőtt éltek. Japán és az Egyesült Államok kutatói nemrégiben írták le a legfiatalabb therizinoszaurusz fosszíliát, amelyet valaha Japánban találtak; ez a fosszília egyben az első, amelyet Ázsiában találtak tengeri üledékekben.

Ez a fosszília egy újonnan leírt fajt képvisel, amelyet a kutatók Paralitherizinosaurus japonicusnak neveztek el. A tudomány által már korábban is ismert nemzetség görögül és latinul "tengerparti hüllőt" jelent; a fajnév Japán előtt tiszteleg, ahol a példányt feltárták.

Paralitherizinosaurus japonicus fosszíliája Forrás: Yoshitsugo Kobayashi

A horog alakú fosszíliát, amely egy részleges csigolyát, valamint egy részleges csuklót és mellső lábfejet tartalmaz, 2008-ban fedezte fel egy másik kutatócsoport; azóta a japán Hokkaidón található Nakagawa Természettudományi Múzeum gyűjteményeiben őrzik.

A japán tudósok Nakagawában találták a példányt, Hokkaidó egyik körzetében, amely Japán fő szigeteinek legészakibb részén található, és amely gazdag fosszilis lelőhelyeiről ismert. A fosszíliát egy konkréció - egy megkeményedett ásványi lerakódás - zárta be, és felfedezésekor a paleontológusok szerint "úgy vélték, hogy egy therizinoszauruszhoz tartozik", bár az akkori összehasonlító adatok hiánya miatt az eredeti kutatók nem tudtak végleges következtetéseket levonni - áll a Hokkaidói Egyetem képviselőinek közleményében.

Így nézhetett ki a Paralitherizinosaurus japonicus Forrás: Masato Hattori illusztrációja

Elemzéseik alapján az új tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy az alig 10 centiméter hosszúságú fosszília egy körülbelül 80 millió és 82 millió évvel ezelőtt élt therizinoszauruszhoz tartozott. A megkövesedett lábcsont egykor a dinoszaurusz kardszerű karmát tartotta, amelyet a növényzet átfésülésére használt, hogy ehető növényeket keressen.

"Ez a dinoszaurusz a karmait inkább táplálékszerző eszközként, semmint támadó eszközként használta, ezzel húzta közelebb a bokrokat és fákat a szájához, hogy egyen" - mondta a tanulmány társszerzője Anthony Fiorillo, a dallasi Southern Methodist University (SMU) Roy M. Huffington Földtudományi Tanszékének kutatóprofesszora a Live Science-nek. "Úgy véljük, hogy a szárazföldön pusztult el, és a tengerbe sodorta a víz".

Ugyanakkor az is kiderült, hogyha állatot fogott el, azt példátlanul kegyetlenül kizsigerelte. Annál is kegyetlenebbül, mint azt korábban gondolták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!