Már előre tudják jelezni, hogy mikor és hol történik bűncselekmény

Vágólapra másolva!
A Chicagói Egyetem társadalomtudósainak egy csoportja azt állítja, hogy feltaláltak egy olyan számítógépes algoritmust, amely képes akár egy héttel előre jelezni a jövőbeli bűncselekményeket. Azt állítják, a modell egyformán jól működött Chicago mellett további hét városban - írja a Fastcompany.
Vágólapra másolva!

A Chicagói Egyetem kutatói szerint több százezer különböző minta elemzése után képesek meghatározni a bűnözés kockázatát egy adott területen, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne csak azt lássák, hogyan változik az idő múlásával a bűnözés, hanem azt is, hogyan fejlődik vele együtt a rendőrség.

Hasonló elemzéseket már korábban is használtak, például a Chicagói Rendőrkapitányság megfigyelőrendszerét, amelyet 2012 és 2019 között olyan emberek megfigyelésére használtak, akik hajlamosak az erőszakos, bandákhoz köthető bűnözésre.

A chicagói város főfelügyelőjének jelentése később megállapította, hogy a „Stratégiai gyanúsítottak listáján" szereplő 398 684 személy közül csak 16%-kukról erősítették meg, hogy bandatag.

13%-kukat soha nem vádolták erőszakos bűncselekmény miatt.

A Chicagói Egyetem kutatói kifejtették, hogy jól ismerik a korábbi kudarcokat, azonban algoritmusukkal kijavították a korábbi hibákat, így azokat a rendőrség is használhatja, hiszen szerintük 90%-os pontosággal képes megjósolni a jövőbeli bűncselekmények elkövetését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!