A királyi holttesteket többször eltávolították bemutatás céljából

wari
Az évszázadokon át tartó szárazság miatt a birodalom 800 körül kezdett hanyatlani
Vágólapra másolva!
A Varsói Egyetem régészei a Castillo de Huarmey mauzóleumban több elit wari kultúrához tartozó elit kézműves temetkezést találtak. A helyet a wari kultúra királyi temetőjének tartották, amely az inkák előtti civilizáció volt az Andok déli-középső részén és a mai Peru tengerparti részén, időszámításunk szerint 500 és 1000 között.
Vágólapra másolva!

A Castillo de Huarmey, azaz „a Huarmey-folyó vára", egy piramisszerű temetkezési komplexum Peru Ancash régiójában.

A szakemberek hét temetkezésre bukkantak a négy felnőttből és három tinédzserből álló „Elit Kézműves Galériában", akik mellé több száz lerakott szerszámot, baltát, késeket és kosárfonáshoz szükséges alapanyagokat temettek.

Az aktuális felfedezés megdöntötte azt a korábban vallott elméletet, miszerint Castillo de Huarmey egyszerűen csak egy királyi temető lehetett; ehelyett most kiderült, hogy az ősök istentiszteletének, a kézműves termékeknek és a társadalmi elit nekropoliszának a helyszíne is volt.

Az évszázadokon át tartó szárazság miatt a birodalom 800 körül kezdett hanyatlani Forrás: Antiquity

– mondta Miłosz Giersz professzor, a Varsói Egyetem Amerika Régészeti Tanszékének vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ezek voltak a wari kultúra korszakának elit termékei.

A korábbi ásatások során a tudósok hatvan darab, ülő helyzetben elhelyezett, sorba rakott emberi testet, wari királyi nők holttestét, valamint 1300 aranyból, ezüstből, bronzból, drágakőből, fából, csontokból és kagylókból készült tárgyat, valamint díszített kerámiát találtak.

A szakemberekben most az is felmerült, hogy a királyi holttesteket többször is eltávolították a temetkezési kamrákból, feltehetően azok bemutatása céljából, ami a kultúrában a királyi ősök imádatának jelének számított.

A Wari Birodalom, vagy más néven Huari Birodalom, Peru középső hegyvidékén alakult ki időszámításunk szerint 600 és 1000 között a mai Limát is magába foglaló területen, hozzávetőlegesen 500 évvel az inka birodalom előtt. Központjuk a Ayacucho modern városától 11 kilométerre északkeletre található Wari volt. Az évszázadokon át tartó szárazság miatt a birodalom 800 körül kezdett hanyatlani, majd 1000 körül teljesen elnéptelenedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről