A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rejtélyes templommaradványokat rejtett Alsó-Egyiptom ősi fővárosa

templommaradvány
A most feltárt templomot Wadjet istennőnek, Alsó-Egyiptom matrónájának és védelmezőjének szentelték
Vágólapra másolva!
A régészek ősi templommaradványokat tártak fel az egyiptomi Kafr El Sheikh kormányzóságban található Tell el-Fara'in ősi településén, amelyet a köznyelvben gyakran a „fáraók dombjának" neveznek. A dombon található temetőben már szarkofágok ezreit fedezték fel.
Vágólapra másolva!

Tell el-Fara'in egy ókori egyiptomi város volt, amely a Nílus Taly (Bolbitine) és Thermuthiac (Sebennytic) ágai között épült, néhány kilométerre északra a kelet-nyugati Butic folyótól a Butic-tó déli partján, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A városra mindig szent helyként tekintettek, amelyet Wadjet istennőnek, Alsó-Egyiptom matrónájának és védelmezőjének emeltek,

aki a Felső-Egyiptommal való egyesülést követően egész Egyiptom közös védelmezőjének és védőszentjének szenteltek. Wadjet (nevét többféle képpen, Wadjit, Buto, Uto vagy Edjo néven emlegetik) istenséget gyakran kobraként ábrázolták, később

Ré (régebben Rá alakban írták át) ókori egyiptomi napisten, Egyiptom történelmének egyik legjelentősebb istenének fejére tekeredve mutatták be.

A most feltárt templomot Wadjet istennőnek, Alsó-Egyiptom matrónájának és védelmezőjének szentelték Forrás: Ministry of Tourism and Antiquities

Az ókori egyiptomiak a települést neki, mint védelmező istenségnek szentelték. Ezért kapta a Tell El Fara'in nevet, amit emlegetnek Per-Wadjet-nek, majd az ókori görögök Butonak (vagyis Wadjetnek) nevezték át. A város híres volt szent templomáról és Wadjet szentélyéről, a szélesebb templomegyüttes pedig 11 hektáros területen terül el.

Az egyiptomi régészek egy 6,5 x 4,5 méteres területen végeztek ásatásokat, amely során egy oszlopokkal szegélyezett, ősi csarnok maradványait tárták fel a nagyobb templomépítményben.

A teremben három fennmaradt oszlop maradványai találhatók, amelyek egy észak-déli tengely mentén helyezkednek el a templom délnyugati végén.

A szakemberek emellett számos metszetekkel díszített kőtöredéket, valamint rituális tevékenységhez kapcsolódó kerámiákat találtak.

A Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium sajtóközleményében arról is tájékoztatott, hogy a régészek egy mészkőfestményt is felfedeztek a helyszínen, amelyen egy tollakkal díszített, fehér koronát viselő madárfejet ábrázoltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!