Kegyetlenül ellopják a Csontváz-tónál talált emberi maradványokat

Csontmaradványok a Roopkund tóban
Vágólapra másolva!
A kutatókat évtizedek óta foglalkoztatta egy himalájai tó rejtélye, amelyben több száz emberi csontvázat fedeztek fel. Eredetükről sok találgatás látott napvilágot: betegségben haltak meg, tömeges öngyilkosság vagy háború okozta a halálukat? A helyi hatóságok az utóbbi években arra lettek figyelmesek, hogy egyre több csont tűnik el a tóból.
Vágólapra másolva!

India Nepállal határos szegélyén, messze a Himalájában, körülbelül 5000 méter magasan fekszik egy látszólag közönséges kis tavacska, a Roopkund-tó. A sekély, két méter mély tó jege évente egy hónapon át olvad fel annyira, hogy megmutassa hátborzongató titkát.

Legalább 200 emberi csontvázmaradvány úszik benne (de a kutatók szerint még 400 felfedezetlen test lehet itt), amelyek mintegy 1200 éve kerültek a tóba.

Az ijesztő leletet 1942-ben fedezte fel egy brit erdőőr. Először azt gondolták, hogy azoknak a japán katonáknak a maradványai, akik azon a vidéken keltek át a második világháború idején. Ez az elképzelés azonban hamar megbukott, amikor kiderült a csontok kora. Mások járványra, földcsuszamlásra vagy rituális, tömeges öngyilkosságra gyanakodtak.

A Roopkund Lake ősi csontvázakkal teli tó Indiában Forrás: Sanjeev Asher / Flickr

A tóban lévő emberek halálának okára csak nemrég derítettek fényt a DNS-vizsgálatok. Kiderült, hogy egyik korábbi elképzelés sem helytálló, de a magyarázat, ha lehet, még hihetetlenebb. A csontok elemzése kimutatta, hogy az áldozatok két különálló, de együtt utazó csoporthoz tartoztak, és a fejükre, illetve a vállukra mért hatalmas ütések végeztek velük. Ezek az ütések azonban nem emberi eredetűek.

A két csoporttal egy hatalmas jégeső végzett, amely elől nem tudtak hova menekülni.

A maradványok tudományos vizsgálata csak 2004-ben kezdődött, és ekkor szerzett tudomást világ a tó létezéséről. A National Geographic csatorna támogatásával európai és indiai kutatók mintákat vettek a tóban lévő maradványokból. A kutatócsoportot a Heidelbergi Egyetem professzora, William Sax vezette.

A kutatócsoport megállapította, hogy a társaság – amelynek egy része egymással rokon zarándokokból állt, a többiek valószínűleg a felbérelt csomagszállítók voltak – hatalmas jégviharba keveredett, és az akár húsz centiméter átmérőjű jégdarabok sújtották halálra őket.

Csontmaradványok a Roopkund tóban Forrás: Wikipedia

– magyarázta az egyik kutató. A National Geographic filmet is készített az expedícióról (Skeleton Lake, azaz Csontváz-tó címmel), amely például itt látható.

A kutatók a csontvázakon kívül számos testet is találtak a jég alatt, amelyeknek tökéletes épségben megőrződött a bőre, a haja, a körme, sőt még a ruházatuk is.

A tó dermesztően jeges vize valószínűleg megőrzi őket a következő ezer évben is, hacsak nem tüntetik el a maradványokat a „szuvenírgyűjtők".

A helyi hatóságok ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy egyre több csont tűnik el a tóból azóta, hogy szélesebb ismertségre tett szert. Noha nagyon nehéz megközelíteni – ami a védelmét is megnehezíti –, túrákat is vezetnek a tóhoz, és minden évben akad jó pár látogató, aki nem megy haza üres kézzel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről