A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A kelta nyelv legkorábbi emlékét rejtette a kolostor

Skócia, gael, kelta
A Book of Deer, azaz a Szarvasok Könyve
Vágólapra másolva!
A régészek régóta gyanítják, hogy a kolostor a most felfedezett helyszín közelében létezhetett. A maradványainak feltárása szenzációs hír a skót történelem szempontjából. A szakemberek ugyanis úgy vélik: megtalálták a rég elveszettnek hitt Szarvas-kolostor helyét Skócia északkeleti részén. Ez a helyszín ráadásul nemcsak önmagában, hanem skót gael nyelv története szempontjából is fontos.
Vágólapra másolva!

A legkorábbi fennmaradt skót gael nyelvemlék

A kutatók szerint a kelta nyelv ezen formájának legkorábbi példái ebben az eddig elveszettnek hitt kolostorban születtek, valamikor a Krisztus utáni 11-12. században.

Ezek a szövegek gael nyelvű földadományra vonatkoztak, amelyek később bekerültek a Szarvasok Könyvébe (Book of Deer), egy evangéliumi zsebkönyvbe, amelyet eredetileg 850 és 1000 között írtak.

Akadémikusok sokáig azt feltételezték, hogy ezeket a földek birtoklását jelentő bejegyzéseket akkor adták a könyvhöz, amikor az a kolostorban volt. Most a régészek úgy vélik, hogy megtalálták az épület maradványait mintegy nyolcvan méterre a Szarvas-apátság romjaitól, az Aberdeenshire-i Mintlaw falu közelében.

A régészek egy rég elveszett kolostor maradványait találták meg, amelyek fontos szerepet játszottak a skót gael történetében Forrás: Midas Media

– mondta Alice Jaspars, a Southamptoni Egyetem régészeti tanszékének PhD-kutatója, a régészeti vizsgálatok társvezetője egy közleményben, amit az IFL Science online tudományos portál idéz. – Most úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk azt az eddig elveszett kolostort, ahol ezeket a fontos szövegeket írták.

Jaspars és kollégái az apátság közelében végzett ásatásaik során talált oszlopgödrökhöz kapcsolódó anyagokat elemezték:

ezek szénizotópos kormeghatározása egybeesik azzal az időponttal, amikor a „addendák" néven ismert földadományokat hozzáadták a könyvhöz.

A csapat középkori kerámiát, üvegtöredékeket, egy stylus-t (íráshoz használt eszköz) és hnefatafl táblákat (néha viking sakknak nevezik) is felfedezett itt. A csapat szerint ezek a bizonyítékok egy kolostorkomplexumra utalnak a helyszínen.

Megváltoztathatja a történelmet

A szakemberek 2009 óta folytatnak vizsgálatokat a helyszínen a Szarvasok könyve projekt részeként. Jaspar és munkatársai 2022 óta végzett munkáját nagyrészt a National Lottery Heritage Fund finanszírozta, és egy önkéntesekből álló csoport támogatta.

A tavalyi kutatás egybeesett még egy fontos eseménnyel: a Book of Deer ezer év óta először tért vissza a skót Felföldre.

A Book of Deer, azaz a Szarvasok Könyve Forrás: Midas Media

Ez idő alatt az Aberdeen Art Gallery and Museums-ban állították ki, miközben a Cambridge-i Egyetemi Könyvtár kölcsönözte.

– hangsúlyozta Jaspars. – Közben azért mindez tovább fokozhatja a folyamatban lévő vitát, hogy a jövőben hol helyezzék el ezt a fontos könyvet.

A régészek most azt tervezik, hogy eredményeiket a közeljövőben egy tudományos folyóiratban publikálják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!