Jön az e-beutaló, csökkennek a várólisták

egészségügyi dolgozó, tanácskérés, orvos, kivizsgálás
Vágólapra másolva!
Telemedicina, mesterséges intelligencia és nemzeti adatvagyon – mindezek köré fókuszálnak a kiemelt kormányzati egészségügyi fejlesztések, amelyek véghezviteléhez jelentős digitális innovációk vannak a csőben. Az egészségügyi szakma szerdai budapesti csúcskonferenciáján Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a várólistás műtétekről, az EESZT továbbfejlesztéséről és egyéb stratégiai lépésekről is beszélt - írta meg a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!
Egészségügyi dolgozói tanácsadás Forrás: Shutterstock/Branislav Nenin

Több száz résztvevővel kiemelt figyelem övezi az egészségügyi szakma mai budapesti csúcskonferenciáját, a 4. Digithal Health Summitot, amelyet Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár nyitott meg. Előadásából kiderült, hogy a Covid idején számos digitális fejlesztés kezdődött, a jövő alapjait lerakták, a kiemelt kormányzati célkitűzéseket világosan megfogalmazták.

Nyitó előadásában az államtitkár elmondta, hogy három fontos célt tűztek ki erre a kormányzati ciklusra:

  • Az egészségben eltöltött évek számának növelését, ami fontos nemzetgazdasági érdek is, mivel minden pluszév 0,3-0,4 százalék GDP-növekedést jelent önmagában, vagyis ha ez három-négy évvel megemelkedik, az önmagában 1,2 százalék GDP-növekedést hoz magával.
  • Az alapellátás és az otthonhoz közeli ellátások megerősítése.

– mondta az államtitkár. A nagy high-tech-igényű beavatkozások betegbiztonság szempontjából jó, ha centralizáltan történnek.

Legnagyobb szemléletváltásra a prevenció megerősítése terén van szükség. Ezt már Szócska Miklós államtitkársága idején sok lépéssel közelítették, például a nemdohányzók védelmével, a mindennapos testneveléssel, a népegészségügyi célokat szolgáló törvények alapjainak lerakásával.

Nem titok, hogy a BM egy 10-15 évre szóló tanulmányt készíttetett, amelynek első része most kerül ki társadalmi egyeztetésre az új szűrővizsgálati keretrendszer témájában. Ebben a háziorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok nagyobb szerepet kapnak.

Ha további részletek is érdeklik, akkor a Világgazdaság vonatkozó összefoglalójában elolvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!