Baj akkor történik, ha valaki piszkos kézzel áll neki a jégkészítésnek, vagy a művelet során a víz beszennyeződik, idézi Dr. Bryan Quoc Le élelmiszer-tudományi kutatót a HuffPost internetes portál.
"A helytelenül kezelt jég a kiszolgálók vagy szakácsok kezéről penészgombát, baktériumokat és vírusokat vehet fel, amelyek betegséget terjeszthetnek, akárcsak bármely más élelmiszer. A jég a levegőből vagy a tárolóedényből is felvehet mikroorganizmusokat, ha nem megfelelően mossák és tisztítják" – magyarázta a szakember.
Bárokban, éttermekben, szállodákban, kórházakban, sőt, még az idősotthonokban is használnak jégkészítő gépeket, és mint a legtöbb hasonló eszközt, ezeket is rendszeresen tisztítani kell.
A jégkészítő berendezéseket rendszeresen tisztítani és sterilizálni kell. Ha magában a gépben bármilyen potenciális szennyeződés van, az átterjedhet a termelt jégre. Ilyen például a csővezetékekben vagy a szívócsövekben megtelepedő penész és baktériumok"
– mondta a szakember.
A HuffPost megszólaltatott egy névtelenséget kérő amerikai vendéglátóst is, aki szerint a jégkészítő gépek a leginkább elhanyagolt konyhai berendezések közé tartoznak, és nagyon sok vendéglátó egységben egyszerűen elfelejtkeznek a berendezések tisztításáról.
A vízbe jutó mikroorganizmusok biohártyát képezhetnek, illetve kemény víz esetén a vízkő kiváló búvóhelye lehet a baktériumoknak, penészgombáknak. Ezek az élőlények idővel toxinokat és spórákat termelhetnek, amelyek bekerülnek a jégbe.
"A jégben lévő penész légzőszervi megbetegedéseket okozhat és allergiás reakciókat válthat ki. Emellett a penész más egészségre káros baktérium és mikroorganizmus táplálékforrásául is szolgálhat, így táptalaja lehet további kórokozóknak" - mondta Le.
Bár a kórokozók eltérőek lehetnek, leggyakrabban hasmenést, hányást, gyomorgörcsöt, lázat, hányingert és véres székletet okoznak.
A törött, penészes jégkészítő gépekről szóló rémtörténetek ellenére azonban nem kell túlzottan aggódnunk a szakértő szerint.
Ha nagyon félősek vagyunk, és biztosra akarunk menni, akkor olyan éttermeket, bárokat érdemes felkeresni, ahol érintésmentes adagolók vannak, mivel ezeknek a készülékeknek a használata során kisebb a más élelmiszerekkel való keresztszennyeződés veszélye.