A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bizarr idegen aktivitást észlelhetünk a James Webb telszkóppal

A tanulmányban leírt gázok – a metán fluorral vegyített változata, etán, propán, nitrogénból és fluorinból álló gázok, vagy kénből és fluorból álló gázok – érzékelhetők a meglévő technológiával a naprendszerünkön kívül lévő bolygók légkörében.
Fotó: Dr Pixel
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a földönkívüli élet után való kutatásunk sokkal könnyebbé válik. Ha az idegenek ugyanúgy módosítanak egy bolygót a naprendszerükben, hogy melegebbé teszik, képesek leszünk megállapítani. - írja a BBC Science Focus honlapján.
Vágólapra másolva!

A tanulmányban leírt gázok – a metán fluorral vegyített változata, etán, propán, nitrogénból és fluorinból álló gázok, vagy kénből és fluorból álló gázok – érzékelhetők a meglévő technológiával a naprendszerünkön kívül lévő bolygók légkörében. Ez azt jelenti, hogy a James Webb Teleszkóp egy nap hamarosan észlelhet egy idegen civilizációt. https://www.origo.hu/tudomany/2021/08/enrico-fermi-paradoxona-szerint-az-elorejelzes-es-a-valosag-kozotti-ellentmondasnak-nincs-ertelme

Nagy mennyiségben ezek a gázok szennyezőként működnének a Földön (ami tovább ösztökéli a klímaváltozást). Például a kén-hexafuoridnak a melegítő hatása a szén-dioxidénál 23.500-szor nagyobb – egy kis mennyiség egy fagyos bolygót felmelegítene olyan szintre, hogy a állandóan folyékony vizet hozna létre. De potenciális okai vannak, hogy a földönkívüliek miért használnák ezeket egy exobolygón. 

Edward Schwieterman, asztrobiológus, a tanulmány vezető szerzője azt mondja, jók lennének egy olyan civilizációnak, amik talán meg akarják előzni egy közelgő jégkorszakot, vagy terraformálni (földihez hasonló természeti környezetet hoznak létre) akarnak egy másként lakhatatlan bolygót a rendszerükben, ahogyan az emberiség tervezi Mars esetében. 

Mivel nem ismert az, hogy ezek a gázok nagy mennyiségben természetes módon előfordulnak, gyártani kell őket. Ez azt jelenti, hogy ha ilyeneket találunk, az intelligens, technológiát használó életformára utalna – a Földön ezeket komponensek készítésére használják, mint például a számítógép chipek.

A tanulmányban leírt gázok – a metán fluorral vegyített változata, etán, propán, nitrogénból és fluorinból álló gázok, vagy kénből és fluorból álló gázok – érzékelhetők a meglévő technológiával a naprendszerünkön kívül lévő bolygók légkörében. 
Fotó: Dr Pixel / BBC Science Focus

A gázok szintén kivételesen hosszú életűek és akár 50.000 évig is perzisztálnának egy Föld-szerű légközben. Ez rendkívül hasznos volna a James Webb teleszkópnak, mert a fluorral vegyített gázok a terraformált bolygókon infravörös jelet hoznának létre.

Bár a kutatók nem tudják kvantifikálni annak valószínűségét, hogy a közeljövőben találnak ilyen gázokat, bizakodóak, hogy ha ott vannak, akkor teljesen lehetséges, hogy érzékeljék őket a jelenleg tervezett missziók során.

Nincs szükség extra erőfeszítésre ezen gázok jeleinek kereséséhez, ha a teleszkóp már jellemzi a bolygót más okokból.

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!