Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kincseket rejtő Ming dinasztia korabeli hajóroncsokat tártak fel

A kutatók mélytengeri batiszkáfot használtak, hogy kinyerjék a több száz műalkotást, köztük ezt a porcelán tálat..
Fotó: NCHA/Handout via Xinhua
Vágólapra másolva!
A Dél-Kínai-tengerben lévő roncsokból a kutatók több száz műalkotást nyertek ki, köztük porcelánokat, rézérméket és díszes kerámiadarabokat. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A kutatók 2022 októberében fedezték fel a hajóroncsot, a tengerfelszín alatt körülbelül 1.500 méterrel. A hajó Kínából északra, Vietnámból nyugatra és a Fülöp-szigetekről keletre hajózott. 

A Ming dinasztia (1368-1644) korából származó ikerroncsok Kína Hainan-szigeten fekvő város, Sanya partja mellett feküdt a tenger mélyén. A lelőhelyek körülbelül 22 kilométerre vannak egymástól.

A kutatók mélytengeri  batiszkáfot használtak, hogy kinyerjék a több száz  műalkotást, köztük ezt a porcelán tálat..
Fotó: NCHA/Handout via Xinhua / Live Science

A kutatók 2023-ban kezdték a lelőhelyek mélytengeri batiszkáffal való feltérképezését és feltárását. A roncsok viszonylag jól megőrződtek és nagy számú relikviákat tártak fel. A kutatók mélytengeri felszereléssel átrostálták a roncsot és gazdag porcelán és kerámia darabokat, és rézérméket tártak fel az első hajóroncs lelőhelyen. A hajó rakománya Kína porcelán fővárosából, Jingdezhenből származik. A második hajó 38 leletet tartalmazott, köztük faanyag, porcelán és kerámia tételek, spirál alakú tigriscsiga és szarvasagancs. Mindkét roncs kiemeli a Tengeri Selyemút menti kereskedelmi és kulturális csereforgalom fontosságát.

Arról nincs jelentés, hogy mi okozta a hajótöréseket.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről