Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Kiderült, mi miatt égett le Shakespeare színháza

Shakespeare, színház, Globe Theatre, színészet, előadás
a IV. Henrik előadása a Globe-ban
Fotó: Wikipedia
Vágólapra másolva!
London ikonikus színházát Shakespeare tette híressé. Nem véletlenül: az építése, a fenntartása és a pusztulása is az angol drámaíró nevéhez kapcsolható. Az alig tizennégy évet megélt első Globe ugyan később újra felépült, sőt, a mai napig megtalálható 20. századi replikája a Temze partján, a favázas és nádtetős épület sosem nyerte vissza eredeti fényét.
Vágólapra másolva!

A Lordkamarás Emberei társulatot 1594-ben alapították, és legfőbb finanszírozójuk Henry Carey, a királyi ház kamarása volt. Miután 1603-ban I. Jakab angol király trónra lépett, átvette a színészek támogatását az elhunyt Carey fiától, és onnantól a Király Emberei néven működtek tovább. 

Shakespeare, színház, Globe Theatre, színészet, előadás
Shakespeare legendás színésze és üzleti partnere, Richard Burbage
Fotó: Wikipedia

Vezetőjük az első években James Burbage volt, akinek két fia gyakran játszott főbb szerepeket – Richard feltűnt például Macbeth, Lear király és Hamlet szerepében –, valamint a testvérpárhoz fűződik a Globe újjáépítése is.

Színház az egész világ

Shakespeare a legtöbb művét ennek a társulatnak írta. Feltehetően a Szentivánéji álom volt az első, amit a Lordkamarás Embereinek kötelékében vetett papírra, de színpadra a Julius Caesart vitték legkorábban. Ezekben az években születtek meg olyan ismert darabok is, mint A velencei kalmár vagy a Rómeó és Júlia.

A színészek a The Theatre-ben játszottak, azonban 1598-ban az épületet elbontásra ítélték, mivel a terület tulajdonosa nem újította meg a bérleti szerződésüket. Ekkor Shakespeare és társai egy éjjel elhordták a lehető legtöbb faanyagot és kelléket, amelyek az új épület alapját adták. 

A Globe nevet Herkules mítoszáról kapta, míg jelmondata a Totus mundus agit histrionem lett, melynek pontatlan fordítása mára szállóigévé vált: színház az egész világ.

A Globe Színház egy nagyjából 30 méter átmérőjű, faszerkezetes, fedetlen épület volt, ami kívül 20 oldalú poligont, belül pedig kört formázott. Nagyjából 3000 néző befogadására volt alkalmas, akik közül a legtöbben állva nézhették az előadást, míg a tehetősebbek és a támogatók nádfedeles galériákon foglalhattak helyet.

Maga a színpad északi tájolású volt, így a nap nem fakította a színészek – egyébként igen drága – jelmezeit, és a tetejét szintén náddal takarták be.

Díszletek ritkán voltak, főleg a kisebb-nagyobb kellékekre és a színészek által megformálandó karakterekre építették fel az előadásokat.

Sörrel oltott lángok

Azonban egy nyári napon, 1613. június 29-én a sikeres és népszerű színház mindössze két óra alatt a földdel vált egyenlővé. És mindezt VIII. Henriknek köszönhette – aki ekkor már közel hetven éve halott volt.

Shakespeare, színház, Globe Theatre, színészet, előadás
A Globe Theatre a mai alakjában
Forrás: Photo by Ann Ronan Picture Library / Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP

Ám a Király Emberei a színpadon életre keltették az uralkodó alakját, és az ismert Shakespeare-darab egy pontján, a forgatókönyvnek megfelelően fegyver dördült. Töltény ugyan nem volt benne, de puskapor miatt kicsapó szikrák lángra lobbantották a tetőt, és a tűz percek alatt átterjedt az egész épületre.

A tragédiában senki sem sérült meg, bár a legenda szerint egy férfi nadrágja meggyulladt, amit enyhén ittas barátja egy pohár sörrel oltott el. A Globe viszont teljesen leégett.

A Burbage-fivérek egy évvel később újjáépítették a színházat, amely egészen 1642-ig nyitva tartott, ekkor azonban a kormány bezáratta. Nem sokkal később elbontották, és lassan elfelejtették.

A 20. század végén találták meg az alapjait egy parkoló területén, és ezek, illetve a korabeli rajzok alapján elkészítették a ma is látható rekonstrukciót, alig 200 méterrel odébb.

Ezenkívül világszerte nagyjából 15 replika található meg Shakespeare színházáról.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről