A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Az űridőjárás, különösen a napviharok előrejelzése felkészíthet a technológiai veszélyekre

Űridőjárás
Az űridőjárás egyik látványos jelensége a sarki fény
Fotó: ANP via AFP
Vágólapra másolva!
Az űridőjárás hatása lehet gyönyörű, mint például a májusban világszerte látható hihetetlen sarki fény, de lehet veszélyes is, mivel átmenetileg és tartósan is károsíthatja a technológiát.
Vágólapra másolva!

Az űridőjárás előrejelzése hihetetlenül fontos. A kutatók most arról számolnak be, hogy jobban megértették a koronakidobódásokat, ami döntő fontosságú ahhoz, hogy tudjuk, milyen veszélyek fenyegetnek a jövőben.

Űridőjárás
Látványos koronakilökődés
Fotó: Xinhua via AFP

A koronakidobódások (coronal mass ejections, rövidítve CME-k) a mágneses mező és a plazma erőteljes kilökődései a Napból.

 A plazma töltött részecskékből áll, és amikor a Föld magnetoszférájába ütközve eléri bolygónkat, geomágneses viharokat okozhat, amelyek néha műholdakat és más technológiákat tesznek tönkre. 

Ezeket a részecskéket a mágneses mező a sarkvidékek felé viszi, ahol a légkörbe csapódva pompás sarki fényeket hoznak létre. 

Az űridőjárás és a napviharok előrejelzése

A napviharok intenzitásának előrejelzéséhez döntő fontosságú a CME-k sebessége, miután kitörtek a Napból. Ezt általában akkor mérik, amikor a CME már felszabadult. Most a tudósok megtalálták a módját annak, hogy a kitörés előtt megjósolják az esemény sebességét. 

„Van mód arra, hogy megvizsgáljuk a CME-ket, mielőtt még kitörnének a Napból, mégpedig a forrásvidékük fejlődésének vizsgálatával” 

- mondta a kutatást vezető Dr. Harshita Gandhi, az Aberystwyth Egyetem napfizikusa az IFLScience-nek

Gandhi és csapata ezeket az „aktív régiókat” vizsgálta a Napon, ahol a CME-k születnek. Megmérték a régió tulajdonságait a CME-kibocsátás előtt, alatt és után. 

Egyre pontosabb az előrejelzés

Meg tudták becsülni a „kritikus magasság” nevű paramétert. E magasság felett a mágneses mező instabillá válik, és CME-kibocsátáshoz vezethet. Ezt a magasságot a sebességgel hozták összefüggésbe. 

Űridőjárás
Az űridőjárás egyik látványos jelensége a sarki fény
Fotó: ANP via AFP

„Minél nagyobb kritikus magasságot találunk a koronában az aktív régióban, annál gyorsabb CME sebességére számíthatunk az adott aktív régióból” - magyarázta Gandhi. A magasság becslésével tehát meg tudják jósolni a CME valószínű sebességét. Ezzel pedig előrejelzéseket lehet tenni arra vonatkozóan, hogy mennyire lehet veszélyes egy adott CME. 

A Napot a világ űrügynökségei folyamatosan figyelik, így az ilyen jellegű paraméterbecslések végrehajtása nem lehet túl bonyolult.

 De ezzel még nincs vége. 

Ezen előrejelzések javítása érdekében a csapat egy újabb paraméter hozzáadását tervezi.: a mágneses mező erőssége segíteni fog a sebesség becslésének erősítésében. Ez a kutatás bővíti azt, amit a Napról tudunk, valamint javítja az űridőjárás-előrejelzési képességeinket, ami egy technológiai világban létfontosságú, ha valaha is újra Carrington-esemény szintű geomágneses vihart látnánk. 

Dr. Gandhi pár napja mutatta be a csapat eredményeit a Royal Astronomical Society's National Astronomy Meetingen az Egyesült Királyságban, Hullban.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!