Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Egy bronzkori rejtély: hogy kerültek tartályhajók egy tengerrel nem határos városba?

Egy ciprusi pithoi maradványaiban felhalmozott edények Tel Burnában.
Vágólapra másolva!
Bár a ciprusi pithoit gyakran használták a tengeri hajózásban a bronzkor késői szakaszában (kb. Kr.e. 1550-1200), keveset találtak Levante déli részén. Mit keres 4 ciprusi pithoi Tel Burnában, Izrael középső részén, 20 mérföldre a legközelebbi kikötőtől, és miért kezdték el a város bronzkori fazekasai a sajátjukat készíteni? A Cambridge Archeological Journal magazinban publikált dolgozatukban egy régész csapat választ ad a kérdésekre. - írja a Biblical Archeology Society honlapján.
Vágólapra másolva!

Egy tengeri hajó és egy tenger nélküli város

Az Izrael közepén, Shephelah régióban elhelyezkedő Tel Burna meglehetősen szerény kánaáni város volt a késői bronzkorban, bár érdekes jellemzője, hogy elkülönült nagyobb szomszédjaitól: egy nagy mennyiségű importált ciprusi kerámia, közte négy nagy ciprusi pithoi, bronzkori hajóroncsok és ókori domborművek azt mutatják, hogy a pithoi volt az elsődleges szállító edény, amit a tengeri kereskedelemben használtak, olyan hajókkal, amik több száz folyékony árukkal, vagy még kisebb kerámiákkal is tele lévő edényeket tartalmaztak. Amint azonban elérték célállomásukat, ezek az edények fedélzeten maradtak, mert túl nagyok voltak, hogy a szárazföldön szállítsák. Bár úgy tűnik, hogy Tel Burnának szokatlanul erős kereskedelmi kapcsolata volt a szárazföldi Ciprussal, a négy ciprusi pithoi jelenléte egészen meglepő. Még meglepőbb a nyolc másik helyileg készített pithoi jelenléte. Bár méretben és alakban egyértelműen a ciprusi pithoit utánozzák, sok helyi kerámia jellemzője van és úgy tűnik, hogy ugyanazzal a technikával faragták, mint a kisebb helyi edényeket.

Egy ciprusi pithoi maradványaiban felhalmozott edények Tel Burnában
Fotó: Biblical  Archeology Society

Bár nagy pithoikat még készítettek Cipruson a késői bronzkor idején, az ilyen edények kiestek a használatból Kánaán földjén, kisebb amfórák váltották fel. Ennélfogva a ciprusi pithoi jmegjelenése Tel Burnában hatással kellett legyen a helyi fazekasokra, hogy létrehozzák saját verziójukat, valószínűleg azért, mert közvetlenül Ciprusról beszerezni az edényeket nehéz volt.

A helyi tel burnai pithoi egyike
Fotó: Biblical  Archeology Society

A Kr.e. 13. századból való ciprusi pithoi azon ritkaságok egyike, amit Levantéban valaha felfedeztek és egy olyan szabadtéri udvaron lett feltárva, ami kultikus terület lehetett.

 

Legalább két pithoi és lehetséges, hogy az egyik helyi utánzat kiemelkedően volt pozicionálva az udvarban, az alapkőzetben lévő repedésbe volt helyezve és nagy mérete miatt környezete fölé emelkedett. Valószínűleg valami kultikus funkciójuk lehetett, és számos más speciális objektumot helyeztek közvetlen közelükbe, köztük díszes kupákat, egy díszes keverő edényt, kerámia maszkokat, állat alakú szobrocskákat, és sok ciprusi import árut. A helyi pithoik azonban egybe voltak gyűjtve az udvar másik végében, több hétköznapi edénnyel körbevéve, mint például sütő edények és tálak. 

 

Bár nem lehet tudni, hogy pontosan milyen célt szolgáltak ezek a pithoik (a laboratóriumi vizsgálatok nem adtak meggyőző bizonyítékot olajok és borok által hátrahagyott szerves maradványokra), úgy tűnik, hogy két pithoi más értékes kerámiák tartálya volt.

 

Tel Burna térképe
Fotó: Biblical  Archeology Society

Az egyikben importált edények voltak, egy másikban egy kupa és korsó volt. Bár Tel Burna népe más célra újrafelhasználta ezeket a pithoikat egy kultikus környezetben, a pithoik eredeti célja megmaradt. Chris McKinny a tanulmány egyik szerzője azt nyilatkozta, hogy ezeket a pithoikat másodlagos, vagy harmadlagos kontextusba helyezték, de még mindig oly módon hasznosították, ami megegyezett eredeti szállító funkciójukkal – finom, ciprusi áruk tárolására használták. McKinny szerint úgy tűnik, hogy az udvar egy lokalizált kultikus terület volt egy zárt területen belül. A fókuszpontot egy mészkőből faragott horgonyként interpretálják. Ha ez a magyarázat helyes, lehetséges, hogy a ciprusi anyag eredete a tengeren át érkezhetett, ami magyarázat lehet arra, hogy miért került annyi ciprusi edény Tel Burnába. Mivel a helyi lakosság egy tengerhez kapcsolódó kultuszban keresett hódolati és szolgálati tárgyakat, természetes lehetett számukra, hogy vonzódnak az olyan tárgyakhoz, ami maguk a tengerhez kapcsolódnak.


(Forrás: Biblical Archeology Society:  https://www.biblicalarchaeology.org/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről