Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kiderült, hány földrengés volt a Kárpát-medencében júniusban

Vágólapra másolva!
Júniusban 3183 földmozgást regisztrált a Kárpát-medencében a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma.
Vágólapra másolva!

A szeizmológiai obszervatórium a Facebook-oldalán kedden azt írta, a jövőben havi összesítő jelentést tesznek közzé az elmúlt hónapban észlelt földrengésekről, hogy az érdeklődők jobban betekintést nyerhessenek Magyarország szeizmikus aktivitásába. Hozzátették: 

A hazai földrengések döntő többsége csak műszerekkel detektálható, a lakosság nem érzékeli azokat. 

A mai naptól kezdve havi összesítő jelentést teszünk közzé az elmúlt hónapban észlelt földrengésekről, így reméljük,...

Posted by Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium on Tuesday, July 2, 2024

Júniusban 38 természetes eredetű földrengést és 145 mesterséges eredetű földmozgást regisztráltak, ezek kisebb bányarobbantásokhoz kapcsolódtak.

A szeizmológiai obszervatórium a bejegyzésben kiemelte: a detekciók nemcsak Magyarországra koncentrálódnak, hanem a határon túli területek rengéseit is nyilvántartják.

Közölték azt is, hogy az összes rengés közül csak egy volt a lakosság által érezhető kategória, ez június 8-án, Dunaújvárostól keletre keletkezett. Korábban beszámoltunk róla, hogy a lakosság az epicentrum közelében érezhette a rengést, de károkról nem érkezett bejelentés.

Nem ritkák a hasonló földmozgások az országban, Nógrád vármegyében Piliny és Egyházasgerge között volt kisebb rengés, az év elején pedig  Jánossomorján észleltek földmozgást.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről