Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Mindent elkövetett Hawaii utolsó uralkodója, hogy megvédje királysága önállóságát

A hawaii a Big Island-hez tartozó Keahole Point vidékének partszakasza
Fotó: Wkimedia Commons / Alaska Dave
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok többször is kacérkodott Hawaii elfoglalásával a 19. század során. A próbálkozások közül az 1893-as puccs vezetett eredményre, amely megdöntötte a monarchiát és helyére egy rövid életű köztársaság lépett.
Vágólapra másolva!

Az 1810-ben megalakuló fiatal állam egyre szorosabban kezdett kötődni hatalmas északkeleti szomszédjához. A sziget gazdasági erejét ekkor már egyre inkább a cukortermelés adta. A 19. század végén megállapodást kötöttek az Egyesült Államokkal, melynek értelmében vámmentesen szállíthatott cukrot az USA piacaira, máshova viszont nem. 

 

Cukormágnások gyűrűjében

 

Az évek során egyre több külföldi, főleg amerikai üzletember fektetett a szigeten felfutó ültetvényekbe, amely megerősítette a politikai befolyásukat is. Hamarosan olyan alkotmányt fogadtattak el Kalākaua uralkodóval, amely a nagybirtokosok érdekeit szolgálta ki, az őslakosokat pedig megfosztotta a politikai véleménynyilvánítás lehetőségétől. 

A sziget utolsó királya 1891-ben halt meg, a trónon pedig húga, Liliuokalani követte. 

Az eltökélt hölgy meg kívánta reformálni apró birodalmát, kezdve egy általa igazságosabbnak vélt alaptörvény bevezetésével, de Hawaii és az USA viszonyát is újra akarta gondolni. 

07.04., Hawaii utolsó uralkodója, 07.04.Hawaiiutolsóuralkodója, Múlt-korcikk, Múlt-kor cikk,
Hawaii utolsó uralkodója, Liliuokalani királynő
Fotó: forrás: wikipedia -  KAVEBEAR

Az ültetvényesek számítottak rá, hogy az üzletükre nézve káros döntéseket fog előidézni az uralkodóváltás. Megalakították az Annexiós Társaságot, amelynek végső célja a monarchia megdöntése, azt követően pedig az Egyesült Államokhoz való csatlakozás volt. 

A puccs napja 1893 január 17-én virradt fel. John L. Stevens amerikai minisztert meggyőzve a felkelők katonai segítségre is számíthattak. A közelben állomásozó USS Boston fedélzetéről 162 tengerészgyalogos szállt partra Oahu szigetén. A kiélezett helyzet végül a lázadók győzelmével zárult, sikerrel döntötték meg a királynő hatalmát, ráadásul vér nélkül. Rögvest ujjá szervezték az országot, a létrejövő Hawaii Köztársaság első és utolsó kormányzója Sanford B. Dole lett. 

 

Nehezen döntő szenátus

 

Az újonnan megalakuló államformát csak átmeneti megoldásnak tekintették, mivel egyes politikusok már egy hónappal később el akarták érni, hogy az Egyesült Államok szenátusa tárgyalja a sziget annektálását. Az új elnök, Grover Cleveland nem látta elérkezettnek az időt az elfoglalására. Úgy tűnt, a királyság megdöntése egyszerűbb volt, mint a csatlakozás.

07.04., Hawaii utolsó uralkodója, 07.04.Hawaiiutolsóuralkodója, Múlt-korcikk, Múlt-kor cikk,
A letartóztatott királynő
Fotó: forrás: wikipedia -  KAVEBEAR

Hawaii kérdése éveken keresztül vitatéma volt Amerikában. Sokan érveltek úgy, hogy a sziget stratégiai helyzete, a gazdasági és kereskedelmi jelentősége megkívánja, hogy az USA fennhatósága alá vonja. Ráadásul félő volt, hogy a térség másik hatalma, Japán előbb cselekszik. Az annexió kritikusai a királyság megdöntésének jogtalanságáról és az amerikai alkotmány elveinek megsértéséről beszéltek. 

Amíg a jól öltözött honatyák a fennálló helyzetet mérlegelték, a trónjától megfosztott Liliuokalani és egy maroknyi helybéli royalista cselekvésre szánta el magát. 

1895-ben fegyvereket szereztek be és megtervezték egy esetleges felkelés részleteit. A szervezők azonban nem voltak elég alaposak, és hamar lelepleződtek. Hawaii bírósága azzal vádolta meg az egykori uralkodót, hogy tudott a köztársaság megdöntésére irányuló tervekről, amiért 5 év kényszermunkára és pénzbüntetésre ítélték.

07.04., Hawaii utolsó uralkodója, 07.04.Hawaiiutolsóuralkodója, Múlt-korcikk, Múlt-kor cikk,
Amerikai tengerészgyalogosok az 1893-as puccs idején 
Fotó: forrás: wikipedia -  KAVEBEAR

 Az döntés komolyságát mi sem mutatja jobban, hogy a királyi sarjnak egy palotában, őrizet alatt kellett pár hónapot eltöltenie, és később felmentették a vádak alól. Bár még Liliuokalani is felszólalt az Egyesült Államok szenátusában az annexió ellen, ez akkor már kevésnek bizonyult. 1898-ban szentesítették a Hawaii elfoglalásáról szóló törvényt, de állammá csak 1959-ben nyilvánították. 

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről