Vágólapra másolva!
A németországi labdarúgó Európa-bajnokságon hiába vezettek be újításokat a videóbíróval kapcsolatban, továbbra is rengeteg felháborító ítélet született az eddigi mérkőzéseken. A csoportkörben a magyar válogatottat több téves döntés is sújtotta, míg a házigazda németek, valamint a franciák is többnyire jól jöttek ki a vitatott helyzetekből. A videóbíró és a játékvezetők a kelleténél többször kerültek már főszerepbe ezen a tornán, ennek köszönhetően egyes csapatok nagyon szerencsések, míg más együttesek kifejezetten balszerencsések voltak. Cikkünkben bemutatjuk a legemlékezetesebb eseteket, illetve egy olyan jelenetet is felelevenítünk, amely az Eb-vel párhuzamosan zajló Copa Américán történt.

A németországi labdarúgó Európa-bajnokságon több újítást is bevezetett az UEFA a játékvezetők és a videóbíró tevékenységével kapcsolatban, mégis rengeteg mérkőzésen láthattunk botrányos ítéleteket. 

Ezen a tornán már megosztják a stadionokban a szurkolókkal a VAR-döntések technikai magyarázatait, az érzékelővel ellátott labdának köszönhetően pedig az érintéseket is jobban tudják követni.

A brutális szabálytalanságokkal szemben zéró toleranciát alkalmaznak a játékosok védelme érdekében, valamint a félautomata lesrendszer is segíti már a játékvezetők munkáját. A technológiai újítások ellenére egy-egy kérdéses, vagy akár egyértelmű helyzet kivizsgálása is sokszor indokolatlanul hosszú ideig tart, rengeteg a megkérdőjelezhető döntés, a videóbírós botrányok az idei Eb-ről sem tűntek el.

videóbírós botrányok a foci-Eb-n
A videóbíró a kelleténél többször játszott főszerepet a foci-Eb-n
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto

Lukaku esete a videóbíróval

A csoportkör első fordulójában még viszonylag kevés alklommal került a középpontba a videóbíró, de a Belgium-Szlovákia találkozón főszerepet játszott. Az 1-0-s szlovák sikerrel véget ért mérkőzés során Romelu Lukaku kifejezetten balszerencsés volt, ugyanis a VAR két gólt is elvett a belgák csatárától. A Chelsea sztárja az 56. percben egy beadás után Amadou Onana középre fejelt labdáját lőtte a hálóba, de les miatt nem adták meg a találatát. Lukaku a 86. percben szerzett még egy gólt Lois Openda középre adása után, de utólag - videózás után - ezt a gólt is érvénytelenítették, Openda korábbi kezezése miatt. 

A belgák ugyan többet támadtak és fölényben játszottak, mégis meglepő vereséget szenvedtek, de a videóbírót hiába okolták, ezen a meccsen mindkét elvett gól esetében helyes döntés született. 

Lukaku egyébként kifejezetten peches volt ezen a tornán, összesen három gólt vett el tőle a VAR, a belga válogatott kiesése miatt pedig már nem is lesz lehetősége arra, hogy a folytatásban érvényes találatot szerezzen.

Euro 2024: France - Belgium
Lukakutól három gólt vett el a videóbíró a németországi Eb-n
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP (Photo by MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Az amerikai ESPN a nyolcaddöntőkig bezárólag az Európa-bajnokság eddigi összes videóbírós döntését kielemezte, ezek közül a Hollandia-Lengyelország találkozón ritkán látható közbeavatkozás törént. A meccs 15. percében a Sebastian Szymanski ellen elkövetett szabálytalanságért Artur Soares Dias játékvezető Tijjani Reijndersnek mutatta fel a sárga lapot a pályán. Kiderült, hogy a portugál bíró tévedett, mert a videószobából Tiago Martins szólt neki, hogy rossz embert büntetett meg, és valójában nem Reijndersnek, hanem Joey Veermannak jár a sárga.

A magyar válogatott lett a videóbírós botrányok egyik legnagyobb áldozata

A magyar válogatott a csoportkörben három pontot gyűjtött, a folytatásban pedig nem volt szerencséje, mert az angolok, majd a portugálok is olyan eredményt értek el a harmadik fordulóban, amely nem kedvezett Marco Rossi együttesének. Szoboszlai Dominik és társai nem jutottak be a nyolcaddöntőbe, ám a magyar csapatot a játékvezetők pocsék döntései is sújtották. A második körben, a házigazda Németország elleni mérkőzésen a hazaiak botrányos körülmények között szereztek vezetést. 

A Barcelona középpályása, Ilkay Gündogan szabálytalanul szerelte, gyakorlatilag fellökte Willi Orbánt, majd a passzából Jamal Musiala Gulácsi Péter kapujába lőtt. 

A holland Danny Makkelie ettől függetlenül megadta a német gólt, és a videóbíró sem avatkozott közbe az egyértelmű szabálytalanság ellenére.

Euro 2024: Germany - Hungary
Danny Makkelie borzalmasan bíráskodott a német-magyar meccsen
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az azóta hazazavart holland bíró emellett les címén elvett egy gólt Sallai Rolandtól, a második félidőben pedig egy 16-oson belüli német kezezés miatt "elfelejtett" 11-est adni Szoboszlaiéknak. A 90. percben Gazdag Dániel jobb oldali beadása után tisztán látszott, hogy Emre Can kezére pattant a labda, de a jelenetet mégcsak nem is vizsgálta a videóbíró, pedig több meccsen is láthattunk már hasonló esetben büntetőt ítélni.

A magyar válogatott skótok elleni meccse sem múlt el botrányos bírói döntés nélkül, még az UEFA is beismerte, hogy azon a találkozón az argentin Facundo Tello nem adott meg egy tizenegyest Marco Rossi csapatának. "A 68. percben történt egy tizenegyesgyanús eset, amikor a skótok hetes számú játékosa, John McGinn meghúzta az ellenfél mezét" - mondta az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke, Roberto Rosetti, aki éppen arra az esetre utalt, amikor Varga Barnabást brutálisan letarolta a skót kapus. Végül az UEFA nem ezt, hanem a John McGinn és egy magyar játékos közötti incidenst emelte ki, de gyakorlatilag mindkét esetben büntetőt lehetett volna ítélni a magyar csapat javára.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Brutálisan letarolták Varga Barnabást, mégsem kapott büntetőt a magyar válogatott
Fotó: AFP

A francia válogatott nem panaszkodhat a videóbíróra

A francia válogatott úgy jutott be a negyeddöntőbe, hogy a csoportkör és a nyolcaddöntő során mindössze három gólt szerzett, ráadásul ezek közül az egyik 11-esből született, a másik kettő pedig öngól volt. Az osztrákok ellen 1-0-ra megnyert mérkőzésen szerencséje volt Didier Deschamps csapatának, mert Maximilian Wober öngólja előtt osztrák szöglet helyett francia kirúgás következett, holott Mike Maignan kapus hozzáért a labdához. Nyilván ilyen esetekben, egy szöglet vagy kirúgás megítélésénél nem avatkozik közbe a videóbíró, ám a hollandok elleni meccsen volt egy erősen vitatott jelenet, amelynél közbeavatkozott. 

Ronald Koeman együttese a 69. percben Xavi Simons góljával vezetést szerzett, de a videóbíró úgy ítélte meg, hogy a lesen álló, de játékba nem avatkozó Denzel Dumfries a mozgásával zavarta a francia kapust, ezért a gól érvénytelen.

firo : 21.06.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Group Stage, M20, Match 20, NED, Netherlands - FRA, France
Az idei foci-Eb-n is vannak bőven videóbírós botrányok
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto

Érdekesség, hogy a Spanyolország-Georgia negyeddöntőben Rodri egyenlítő góljánál Alvaro Morata is hasonló módon zavarhatta a kapust, ám annál az esetnél a videóbíró nem látott okot a szabálytalanságra. A franciákkal ellentétben így a georgiaiak már nem voltak olyan szerencsések, hiszen ellenük megadták a gólt, míg Antoine Griezmannék megúszták a bekapott találatot a hollandok ellen.

A videóbíróval és Kovács Istvánnal sem volt szerencséjük a cseheknek

A Grúzia-Csehország meccsen a csehek kifejezetten balszerencsések voltak a videóbíró döntéseivel, ugyanis az első félidőben vezetést szereztek, ám a gól előtt Adam Hlozek kezére pattant a labda, a videóbírós visszajátszás után pedig elvették a Leverkusen játékosának találatát. 

A szünet előtt ismét kezezés miatt avatkozott közbe a VAR, ekkor a cseh 16-oson belül Robin Hranac kezére pattant a labda, 

ezért Georgia 11-est kapott, amit az Eb felfedezettje, Georges Mikautadze értékesített. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group F Georgia v Czech Republic
Nem volt szerencséjük a cseheknek a videóbíróval a grúzok elleni meccsen
Fotó: AFP

A cseh válogatott a csoportkör utolsó fordulójában Törökország ellen lépett pályára, a továbbjutáshoz mindenképpen győzelemre volt szüksége. A csehek azonban hamar bajba kerültek, mert az erdélyi magyar Kovács István már a 20. percben második sárga lappal lezavarta a pályáról Antonin Barakot. Ivan Hasek csapata a második félidő elején hátrányba került, majd 10 emberrel kiegyenlített, de a törökök egy 94. percben lőtt góllal megnyerték a meccset. 

Ezt követően elszabadultak az indulatok, tömegverekedés robbant ki a pályán, holott Kovács már rég lefújhatta volna a meccset. 

A 39 éves játékvezető a csereként beállt Tomas Choryt is kiállította a botrányba fulladt mérkőzés végén, amelyet a csehek végül 9 emberrel fejeztek be.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group F Czech Republic v Turkey
Kovács István főszereplővé lépett elő a cseh-török meccsen
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

"Az UEFA nagyon jó döntést hozott, hogy a játékvezetők csak a kapitányokkal beszélhetnek. Ez eddig rendben van, 

de ez a bíró annyira arrogáns volt, hogy szóba sem akart állni velünk! A jó játékvezető az, akit nem lehet látni, de ő szeretett volna a meccs embere lenni - 

dühöngött a kiesést követően a csehek játékosa, Tomas Soucek.

Botrányos bírói ítéletek a német-dán nyolcaddöntőn

A németek jelentős mértékben élvezik a hazai pálya előnyét, ez a bírói ítéleteken is meglátszik ezen az Eb-n. A magyarok elleni csoportmeccs után a Dánia elleni nyolcaddöntőben sem volt oka a panaszra Julian Nagelsmann csapatának. A német válogatott nagy fölényben játszott a találkozó elején, egy érvénytelen gólig is eljutott, de nem tudott vezetést szerezni. A második félidő elején Joachim Andersen egy kavarodás végén a német kapu bal alsó sarkába lőtt, de később a videóbíró megállapította, hogy lesen volt. 

A dán játékosnak gyakorlatilag a kislábujja volt előrébb, amelyből valószínűleg nem sok előnyt kovácsolt magának, de hát a szigorú szabályokkal szemben nincs mit tenni.

Ekkora lesen volt Andersen a dánok gólja előtt:

A dánok szinte fel sem ocsúdtak a döbbenetből, máris jött az újabb sokk, ugyanis a góltól megfosztott Andersen kezére pattant a labda a 16-oson belül. 

A labdába épített szenzor megállapította a minimális érintést, így jöhetett a német 11-es, amit Kai Havertz be is lőtt. 

A dánok védőjének ugyan nem volt a teste mellett a keze, de hátratett kezekkel meglehetősen nehéz lendületesen futni, ráadásul a keze nem "kereste" a labdát, amely nem is változtatott irányt a csekély érintéstől. A szabályok azonban szigorúak, ám valószínűleg sokan lettek volna kíváncsiak arra, milyen döntés született volna fordított esetben. Vajon Dánia is 11-est kapott volna egy ugyanilyen német kezezés miatt? Ezt már sosem tudjuk meg.

Joachim Andersen borzasztóan peches volt a németek elleni nyolcadöntőben
Fotó: AFP (Photo by INA FASSBENDER / AFP)

A Copa Américán sem jobb a helyzet

Továbbra sem lehet azt mondani, hogy a videóbíró bevezetése egyértelműen jót tett a labdarúgásnak, hiszen rengeteg nemzetközi meccsen, rangos tornán történnek rossz döntések és robbannak ki óriási botrányok. Az Európa-bajnoksággal párhuzamosan zajló Copa Américán a nagy esélyes brazilok kárára vétett hatalmas hibát a játékvezető és a videóbíró együttesen. A dél-amerikai labdarúgó-szövetség, a CONMEBOL is elismerte, hogy a Brazília-Kolumbia csoportmeccsen Daniel Munoz tizenegyest érően szabálytalankodott Vinícius Juniorral szemben, a jogos büntető mégis elmaradt.

Brazil v Colombia - CONMEBOL Copa America USA 2024
Óriási hibát vétett a videóbíró és a játékvezető a Brazília-Kolumbia meccsen
Fotó: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

A D csoportban rendezett, csoportgyőzelemért zajló meccsen a 42. percben voltak túl nagyvonalúak a bírók, hiába állt rendelkezésre a technikai segítség, nem sikerült jó döntést hozni. A brazilok természetesen azonnal reklamáltak, de a venezuelai játékvezető, Jesus Valenzuela hajthatatlan volt. 

A bíró elsőre sem ítélt szabálytalanságot, majd az argentin Mauro Vigliano által irányított videós csapat is közbeavatkozott, akik úgy látták, Munoz a labdáéhoz is hozzáért.

A botrányos esetről később a CONMEBOL egy videót közölt, amiben elismerték, hogy Munoz nem ért a labdához, így tizenegyest kellett volna adni. A VAR szerintük hibázott, ugyanis látniuk kellett volna, hogy büntetőt kellett volna ítélni, de ehelyett megerősítették a játékvezető rossz döntését.

A videóbírónak alapvetően a játékvezetők segítése lenne a célja, valamint az, hogy a háttérben maradva végezze a feladatát, hogy egy adott meccsen helyes döntések szülessenek a vitatott szituációkban. 

Ehhez képest a legrangosabb eseményeken, az Európa-bajnokságon, a Copa Américán, vagy akár a Bajnokok Ligájában is rendre a középpontba kerül a videóbíró, és sokszor hoz felháborítóan rossz ítéletet. A hatékonyság érdekében bevezetett újítások sem működnek még maradéktalanul jól, így a szurkolók egyelőre csak reménykedhetnek abban, hogy csökkenni fognak a videóbírós botrányok, de a gyakorlatban sajnos egyelőre nem ez történik.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!