Időskori táplálkozás: kerülje ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket

Vágólapra másolva!
Ahogy öregszünk, a táplálkozási igényeink is változni kezdenek. Az időskori táplálkozás külön odafigyelést igényel. Egyes tápanyagokból többre, másokból kevesebbre van szükségünk. Ráadásul van egy étel, amelyet a dietetikusok szerint különösen óvatosan kell fogyasztani, amikor öregszünk: ez a grapefruit.
Vágólapra másolva!

A grapefruit tele van C-vitaminnal, és jót tesz nekünk, igaz? Általában igen. De mindenki számára veszélyes, aki gyógyszert szed valamilyen egészségügyi probléma kezelésére, mivel a grapefruit negatív kölcsönhatásba léphet a szerekkel, olvasható a Huffpost cikkében.

Cutting a pink grapefruit
Időskori táplálkozás: a grapefruit tiltólistás gyümölcs
Fotó: foodcollection via AFP

Miért veszélyes a grapefruit?

„A grapefruit és a grapefruitlé köztudottan interferál a sztatinokkal, amelyeket a koleszterinszint csökkentésére használnak” - mondta Sarah Hormachea, a Nourish regisztrált dietetikusa. 

„A grapefruitban található furanokumarin nevű vegyület versenyez a májunkban lévő enzimmel, amely a sztatin gyógyszerek metabolizálására szolgál.” 

A grapefruit veszélyes mennyisége egy sor tényezőtől függ, és mindig beszéljünk az orvossal a számunkra biztonságos mennyiségről (ha van egyáltalán). De általában egy egész grapefruit vagy egy pohár grapefruitlé elég ahhoz, hogy negatív kölcsönhatásba lépjen bizonyos típusú gyógyszerekkel. 

Maria Emerick, egy másik regisztrált dietetikus hozzáteszi, hogy a grapefruit olyan vérhígítókkal is negatív kölcsönhatásba léphet, mint a warfarin. 

„Ez a gyógyszer magasabb szintjéhez vezethet a szervezetben, ami növeli a mellékhatások vagy a toxicitás kockázatát” - mondta. De nem kizárólag a sztatinok és a vérhígítók azok, amelyekkel a grapefruit negatív kölcsönhatásba léphet. A kutatások szerint a grapefruit hatással lehet bizonyos vérnyomáscsökkentőkre, szívritmus-szabályozó gyógyszerekre, bizonyos hangulatgyógyszerekre (bár érdemes megjegyezni, hogy a grapefruit fogyasztása a legtöbb gyakori antidepresszánssal együtt biztonságos) és még sok másra. 

Vigyázzunk a K-vitaminban gazdag élelmiszerekkel is 

De nemcsak a grapefruittól kell óvakodni. A nagy K-vitamin-tartalmú élelmiszerek - mint például a kelkáposzta, a spenót és a salátafélék - veszélyesek lehetnek, ha túl sokat fogyasztunk belőlük, miközben bizonyos gyógyszereket szedünk. 

„A K-vitaminban gazdag élelmiszerek befolyásolhatják a vérhígítók, például a warfarin hatékonyságát. A K-vitamin segíti a véralvadást, ami ellensúlyozza a warfarin vérhígító hatását. 

A warfarint szedő egyéneknek naponta következetes K-vitamin-bevitelt kell fenntartaniuk, és ennek megfelelően figyelemmel kell kísérniük étrendjüket” - mondta Emerick. 

spenót Eggs Benedict" dish
A spenót is tiltólistás
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A legtöbb orvos nem fog arra biztatni, hogy teljesen kerüljük a K-vitamint (bár mindig egyeztetni kell velük!). A legfontosabb dolog, amit a K-vitaminnal és bizonyos gyógyszerekkel kapcsolatban szem előtt kell tartani, az adagolás következetessége. Például a napi ajánlás 19 év feletti férfiak és nők számára 120 mikrogramm, illetve 90 mikrogramm, és egy csésze nyers spenótban 145 mikrogramm, egy csésze főtt brokkoliban pedig nagyjából 220 mikrogramm van. 

Ha tehát egyik nap elfogyaszt egy csésze nyers spenótot (például salátába keverve), igyekezzen ezt a szintet tartani azzal a K-vitaminban gazdag zöldséggel, amelyet másnap fogyaszt. 

Shelley Balls, a Consumer Health Digest regisztrált dietetikusa és táplálkozási szakértője néhány további szerrel egészíti ki a listát. 

„Ezek közé tartozhatnak a savlekötők, az antibiotikumok, az aszpirin és a rák, a görcsök és a magas koleszterinszint elleni gyógyszerek” - mondta. „Ha ezek közül a gyógyszerek közül bármelyiket szedjük, érdemes korlátozni vagy kerülni a K-vitaminban gazdag élelmiszereket (orvos irányítása mellett).” 

Néha még mindig beiktathat K-vitaminban gazdag ételeket az étrendjébe, de összpontosítson arra, hogy minden nap körülbelül ugyanannyit kapjon, hogy stabilizálni tudja az állapota kezeléséhez szükséges gyógyszeradagot, miközben továbbra is élvezheti a sötét zöldeket az étrendjében. 

Mi van, ha nem szed semmilyen gyógyszert? 

Ha kevés gyógyszert vagy egyáltalán nem szed gyógyszert, akkor talán azon gondolkodik, hogy milyen ételeket kellene megpróbálnia kevesebbet enni. A válasz erre valószínűleg nem olyan meglepő - és egyébként ezek az ételek (és italok) azok számára is szerepelnek a listán, akik gyógyszert szednek. 

„Mindenképpen meg kell próbálnia kevesebb alkoholt fogyasztani”

 - mondta Hormachea. „Ahogy öregszünk, a szervezetünk alkohollebontó képessége drámaian megváltozhat. A májfunkció csökken, ami az alkohol lassabb anyagcseréjéhez vezet. Ez azt eredményezheti, hogy az alkohol hosszabb ideig marad a szervezetben, kifejezettebb és hosszan tartó hatással.” 

ELDERLY PEOPLE EATING A MEAL
Idősebb korban az alkoholfogyasztást is vissza kell fogni
Fotó: BSIP via AFP / BSIP via AFP/CHASSENET / BSIP

Az alkohol metabolizmusában részt vevő enzimek (mint az ADH és az ALDH) csökkent termelése az idősebb felnőtteket az alkohollal kapcsolatos toxicitás nagyobb kockázatának teheti ki. Számos, idősebb felnőttek által használt gyógyszer esetében is ellenjavallt az alkoholfogyasztás. 

Emerick szerint törekedni kell arra is, hogy korlátozzuk a feldolgozott élelmiszerek, például a gyorsételek, a készételek, a csomagolt rágcsálnivalók és a cukorral édesített italok fogyasztását. „

Ezeket a termékeket élelmiszerekből származó, kémiailag módosított összetevőkből állítják elő és adalékanyagokkal egészítik ki az íz, a textúra, a megjelenés és az eltarthatóság javítása érdekében. Minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmaznak teljes értékű élelmiszereket” 

- mondta. 

A kutatások közvetlen kapcsolatot mutatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a szorongás, a depresszió, az elhízás, a rossz alvásminőség és az általános halálozás megnövekedett kockázata között. 

Emerick hozzátette továbbá, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran helyettesítik az étrendben az olyan táplálóbb élelmiszereket, mint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék és magvak, ami a hasznos vitaminok, ásványi anyagok, rostok, probiotikumok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentők alacsonyabb fogyasztásához vezet. 

„Mivel jellemző, hogy az életkor előrehaladtával csökken az étvágy, minden egyes falat egyre fontosabbá válik” - mondta. Bár az alkohol és az ultrafeldolgozott élelmiszerek korlátozására vonatkozó tanács eléggé standard, mindig jó ötlet megbeszélni az orvossal, hogy a szedett gyógyszerek milyen élelmiszerekkel léphetnek kölcsönhatásba. Ők rendelkeznek a legtöbb információval ebben a témában, és arra vonatkozóan is lehetnek javaslataik, hogyan lehet kielégíteni a táplálkozási igényeket, miközben bizonyos tápanyagdús ételektől, például a grapefruittól vagy a spenóttól elzárkóznak. Addig is, azt a második pohár bort ma este inkább hagyja ki! 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!