Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Ez a zöldség segíthet a rákos megbetegedések elkerülésében

Vágólapra másolva!
A táplálkozástudomány kutatói szerint van egy zöldségcsoport, ami kiemelkedő hatással van az emberek egészségére. Ez az alapanyag valószínűleg mindannyiunk konyhájában megtalálható, de épp az egyszerűsége és olcsósága miatt sokan hajlamosak vagyunk alábecsülni és elfelejteni a számos pozitív tulajdonságát, például hogy rendszeres fogyasztása segít minimalizálni a rák kialakulását, emellett véd a túlsúlytól, magas vérnyomástól, illetve a cukor- és szívbetegségektől és az idő előtti öregedéstől is.
Vágólapra másolva!

Ha szereti a lilahagymát, jó hírünk van az ön számára: nemcsak finom, de rendkívül jót is tesz a szervezetének, ha továbbra is rendszeresen fogyasztja.

Bár minden más hagymafajta - így a fehér vagy a vörös is - rengeteg kvercetint tartalmaz - ami egy erős rákmegelőző hatással rendelkező flavonoid - a lilahagyma mindemellett antocianinban is gazdag. 

Ez egy fontos antioxidáns, ami leginkább a piros, lila és kék zöldségekben, illetve gyümölcsökben található nagy számban.

A vegyületről kimutatták, hogy hatékonyan veszi fel a harcot a szabadgyökök ellen, ezáltal gátolja a rák kialakulását.

Amikor ugyanis a test szabadgyököket halmoz fel, az oxidatív stresszt okoz a szervezetben, ami gyulladásokhoz vezethet, és fokozhatja a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

étel, elfogyasztása megvédhet a rák ellen, rákellenvéd
Fotó: Shutterstock/B-D-S Piotr Marcinski

Néhány gyümölcs és zöldség még a hagymán kívül, melyekről köztudott, hogy nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a jótékony vegyületet:

  • Faeper
  • Kékáfonya
  • Feketebozsa
  • Feketeribizli
  • Cseresznye
  • Szeder
  • Vörösáfonya
  • Eper
  • Meggy
  • Málna
  • Feketeszőlő
  • Szilva
  • Feketebab
  • Piros ribizli
  • Lila kukorica
  • Gránátalma
  • Padlizsán
  • Feketerépa
  • Vörös káposzta
  • Lila karfiol

Egy 2017-ben végzett tanulmány szerint az antocianinok a rákos sejtek növekedését és terjedését is gátolják. 2016-ban kimutatták, hogy 

a prosztata- és petefészekrák, leukémia, továbbá a bőrrák kialakulását is segíthet megfékezni. 

Egy 2019-es tanulmány 833 vastagbélrákban szenvedő ember és 833 egészséges ember adatait vetette össze. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vastagbélrák kockázata 79-nél alacsonyabb volt azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak zöldségeket, például hagymát.

De már egy korábbi,  2015-ös felülvizsgálat során a szakértők összefüggést találtak a sok hagymaféle fogyasztása és a rák kockázatának csökkenése között, különösen, ami a gyomor és a bél rákos megbetegedéseit illeti.

Bár ezen tanulmányok eredményei már így is ígéretesnek tűnnek, a jövőben újabb kutatások várhatók még több személy bevonásával.

Az antocianinok további előnyei:

  • Antimicrobiális hatások - egy tanulmány szerint az antocianonok segítenek a staphylococcus aureus baktérium okozta betegségek leküzdésében.
  • UV-védelem- megvédik a bőrt a káros napsugaraktól.
  • Súlyvesztés - egy magas antocianintartalmú étrend hatékonyabban csökkenti a testzsírszázalékot - különösen a hasi zsírpárnákat.
  • Agyműködés serkentése - Javítja a memóriát és a koncentrációt.
  • Vérnyomás csökkentése - Egy 2019-es vizsgálat eredményei szerint a hagymában lévő vegyi anyagok segítenek alacsonyabban tartani a vérnyomást.
  • Szép bőr és haj  - támogatja a kollagén beépülését a szervezetbe.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről