Íme négy egyszerű tipp, amivel csökkenthetjük az izzadást

Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
A nagy nyári hőségben nemcsak több folyadékot igényel a szervezet, de jóval többet izzadunk is. Az izzadság csökkentésére azonban nemcsak a drogériák polcain található termékek használnak, hanem néhány házi praktika is segíthet leküzdeni a problémát.
Vágólapra másolva!

Testünk összeérő, összedörzsölődő területein még intenzívebb az izzadás a nyári melegben. Sok esetben bőrirritációt is tapasztalhatunk, ami viszketéssel, kiütésekkel vagy kipirosodással jár. Azért, hogy elkerüljük az ilyen és ehhez hasonló kellemetlenségeket, érdemes hintőport szórni a kényesebb területekre, ugyanis az felszívja a nedvességet, így a viszketésnek is búcsút inthetünk - tanácsolta a Mindmegette.

A portál szerint azonban 

hasznos lehet még az aloe vera gél is, amely egyszerre hidratál, nyugtatja a bőrt és segít a verejtékezés csökkentésében is. 

Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

A nők esetében ilyenkor a mell alatti terület is érintett lehet, erre azt tanácsolják, hogy béleljük ki a melltartót egy tisztasági betéttel.

Érdemes kipróbálni néhány klasszikus házi praktikát is verejtékezés ellen. Dezodorozás előtt kenjük be hónaljunkat lefagyasztott zöld és/vagy fekete tea főzettel, ugyanis az csökkenti az izzadságmirigyek működését. 

Bármennyire is hihetetlen, de a paradicsomlé fogyasztása is csodákra képes, ugyanis jelentősen összehúzza bőrünk pórusait, így az izzadás intenzitása is mérséklődik.

Hónaljra kenve is működik, azonban 5-10 percnél tovább nem érdemes a bőrünkön hagyni. Alkalmazzunk reggel, indulás előtt, majd miután lemostuk, jöhet valamilyen alumíniummentes, természetes anyagokból készül dezodor. Mindezeken túl érezhető javulást érhetünk el a problémás területeken almaecettel, citromlével, teafaolajjal vagy varázsmogyoróval - ajánlják.

Van azonban egy jóval kevésbé természetbarát a módszer, mégis sokan használják az izzadás csökkentésére. A nyár közeledtével ugyanis egyre többen gondolnak arra, hogy az izzadást tartósan és eredményesen csökkentik, sőt, akár teljesen meg is szabadulnak tőle. A botox ilyenkor is bevethető: mivel átmenetileg blokkolja a kémiai jelátvitelt az izzadságmirigyek idegvégződésein, azok nem választanak ki verejtéket – meséli Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista.

A 20-25 perces kezelés alatt a szakorvos a botulinum toxin hígított oldatát fecskendezi be az érintett területre, ezzel átmenetileg blokkolja a kémiai jelátvitelt az izzadságmirigyek idegvégződésein, így azok nem választanak ki verejtéket. Ezáltal megszűnik a verejtékezés, könnyebb elviselni a meleg hónapokat, vagy legyőzni a stresszes helyzeteket.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!